Datum: 08-07-2020 - 05:30
16
okt
'19
Celstraf geëist tegen 24-jarige Noordwijker voor onder meer een kluisroof.
Geschreven door Leidsch Dagblad

Celstraf geëist tegen 24-jarige Noordwijker voor onder meer een kluisroof.

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van zestien maanden tegen een 24-jarige Noordwijker vanwege onder meer een kluisroof in Katwijk in december 2017, waarbij zeventigduizend euro werd buitgemaakt. Daarnaast zou hij terug moeten naar de cel om alsnog één jaar van een eerdere celstraf wegens drugshandel met Zweden uit te zitten...

In de nacht van 5 op 6 december verdween de kluis uit de kelder van een Katwijkse woning. De dieven waren binnengekomen door een smal raampje, waarvan de huiseigenaar dacht dat niemand er door kon. Enkele dagen na de inbraak vond de politie de kluis terug in een woning in Noordwijkerhout, waar vier mannen zich ophielden.

Gereedschappen
Bovenop de kluis lagen gereedschappen, waarmee ze geprobeerd zouden hebben om de kluis open te breken.

De zeventigduizend euro zat er nog steeds in. Naast de 24-jarige Noordwijker worden een 27-jarige man uit Noordwijkerhout, een 22-jarige man uit Katwijk en een 22-jarige Leidenaar verdacht van de kluisroof.

Tegen hen eiste de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank respectievelijk zeven maanden, zeven maanden, en acht maanden cel.

De 24-jarige Noordwijker was als enige van de vier verdachten aanwezig op de zitting. Hij heeft zich volgens het Openbaar Ministerie ook schuldig gemaakt aan vernielingen, die zouden zijn gepleegd bij een ex-vriendin van de verdachte en bij familieleden van haar. De Noordwijker zou er ramen ingegooid hebben, uit woede dat hij geen omgang heeft met het dochtertje van hem en de ex-vriendin.

De Noordwijker ontkende in de rechtbank de vernielingen en de kluisroof, maar beriep zich verder op zijn zwijgrecht. Volgens het OM heeft hij zich ook nog eens schuldig gemaakt aan handel in cocaïne. De politie trof hem in een auto aan met zakjes cocaïne verstopt in zijn bilnaad. Ook zou hij nog een agent bespuugd en bedreigd hebben. „Niemand in de Bollenstreek doet zoiets met mij”, zei hij tegen de agent na zijn arrestatie.

Drugshandel
De Noordwijker is in het verleden veroordeeld tot een celstraf van ruim drie jaar vanwege drugshandel met Zweden. Van die straf zat hij twee derde uit, waarna hij voorwaardelijk werd vrijgelaten. Het OM wil nu dat hij, omdat hij opnieuw in de fout is gegaan, alsnog het resterende deel van de straf uitzit.

Die detentie komt dan bovenop de geëiste celstraf van zestien maanden voor de nieuwe feiten. „Mijnheer heeft de kans verpest om zijn leven een andere wending te geven”, zei de officier van justitie.

De advocaat van de Noordwijker vindt dat er onvoldoende bewijs is voor de kluisroof en voor de vernielingen. De man zou ervan moeten worden vrijgesproken.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron: Leidsch Dagblad

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)