Datum: 08-07-2020 - 05:58
02
okt
'19
Aftrap brandpreventieweken op De Noordwijkse School met gastles van de brandweer.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Aftrap brandpreventieweken op De Noordwijkse School met gastles van de brandweer.

Vanmorgen bracht Paul Frijters van Brandweer Hollands Midden een bezoek aan een klas van De Noordwijkse School. Dennis Salman verzorgde de aftrap van de brandpreventieweken. Een meisje vertelde over een brand die zij thuis had meegemaakt, een indrukwekkend verhaal voor de hele klas!...

De klas mocht het nieuwe online spel 'brandweer zoekt speurneuzen' uitproberen. Wat is nu de oorzaak van de brand geweest in het huis? Uiteindelijk hadden de kinderen de goede antwoorden gevonden, en werden zij zich meteen bewust van het gevaar van het opladen van mobieltjes als je slaapt. Bijna iedereen in de klas heeft tegenwoordig wel een mobieltje. Paul legde uit wat een veilige manier is van mobieltjes of andere apparatuur opladen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland initiëren ieder jaar de landelijke Brandpreventieweken. Deze weken hebben als doel extra aandacht besteden aan het voorkomen van brand en brandwonden. Ieder brandweerregio in Nederland geeft een eigen invulling aan de Brandpreventieweken.

Dit jaar ligt de focus van de Brandpreventieweken op kinderen in de leeftijdscategorie van 9 tot 12 jaar. De campagne met de slogan ‘Brandweer zoekt speurneuzen! gaat donderdag 26 september officieel van start. Met een online game leren kinderen op een interactieve en speelse manier hoe brand in een elektrisch apparaat ontstaat. Om dit te bereiken is een online tool ontwikkeld. De link van deze game wordt vanuit het landelijk Brandpreventiewekencomité aan alle scholen in Nederland gestuurd.

De campagne leert kinderen brandveilig gedrag aan. Op deze manier leren ze hoe brand in elektrische apparaten ontstaat. Als je als kind begrijpt welke factoren ervoor zorgen dat brand ontstaat, leert het ook hoe je brand kunt voorkomen. Uitgangspunt hierbij is dat het afleren van fout gedrag bijdraagt aan het aanleren van goed gedrag. Het thema ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ sluit aan bij de belevingswereld van een kind.

Een verbrand mobieltje, een verbrande laptop, een verbrand verlengsnoer of een omgevallen lamp die brand in bed heeft veroorzaakt roept vragen op. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen dingen zelf uitvinden en onderzoeken. Zo leren ze spelenderwijs brandveilig gedrag aan. Via de online game worden de speurneuzen uitgedaagd om in een aantal stappen terug te gaan naar de brandoorzaak. Op deze manier leren ze welke factoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een brand.

Op basis van deze kennis zullen ze ook andere brandoorzaken kunnen vertalen. Daarnaast worden de speurneuzen uitgedaagd om in de eigen omgeving op zoek te gaan naar brand(on)veilige situaties en deze te herkennen. Denk aan het opladen van mobiele telefoons of elektrische fietsen. In het kader van de campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ hebben wij alle basisscholen en gemeenten schriftelijk geïnformeerd. De landelijke campagne gaat vandaag van start. Wij sluiten hierop aan met diverse acties en via de eigen social media-kanalen. De game is vanaf nu te spelen via: www.brandweerzoektspeurneuzen.nl