Datum: 21-09-2020 - 10:31
23
sep
'19
Butler van vermogende Noordwijkse staat terecht voor afpersing.
Geschreven door Leidsch Dagblad

Butler van vermogende Noordwijkse staat terecht voor afpersing.

Een butler van een vermogende vrouw uit Noordwijk heeft een celstraf van achttien maanden tegen zich horen eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Justitie verdenkt hem van afpersing...

Zijn vriend, die werkte als de chauffeur van de Noordwijkse, zou een celstraf van twaalf maanden, waarvan ongeveer zes maanden voorwaardelijk, moeten krijgen. De vrouw van middelbare leeftijd huurde de twee mannen uit Den Haag eind 2016 in.

De butler, die ze Billy noemde, moest haar huizen in Noordwijk en Wassenaar opruimen, en moest boodschappen halen. Bovendien zou hij haar seksuele diensten hebben bewezen. „Alles wat je kunt bedenken, heb ik wel voor haar gedaan”, vertelde de 25-jarige verdachte bij de rechtbank.

De vrouw zou hem 300 euro per dag hebben beloofd, en daarnaast auto’s en sieraden. Hij rekende op een vergoeding. „Ze beloofde me gouden wolken. Het was voor mij geen hobby of vrijwilligerswerk.”

De chauffeur reed haar naar haar verschillende huizen in Noordwijk, Wassenaar en Den Haag. Ook bracht hij haar naar Duitsland voor een medische behandeling, vertelde de 26-jarige Hagenaar vrijdag aan de rechters. Ze noemde hem Bolle. Hij rekende ook op een vergoeding van 300 euro per dag.

In mei 2017 wilden de mannen geld van haar zien. Ze meenden nog zestigduizend van haar tegoed te hebben. De butler dreigde ’haar vingers af te knippen’ als ze niet betaalde, aldus de vrouw. Hij zou haar ’elf meter onder de grond stoppen’. Hij zou in haar woning een deur vernield hebben.

Ze wilde het geld bij de ING-bank ophalen, en kreeg er nog een mailtje bij dat ze ’geen spelletjes moest spelen’. De bankmedewerker vertrouwde de zaak niet, omdat de vrouw gestrest overkwam. Vervolgens startte de politie een onderzoek tegen beide mannen. De Hagenaren hebben al enkele maanden in voorarrest vastgezeten.

„Ze hebben een vrouw, van wie ze wisten dat ze kwetsbaar en labiel was, angst aangejaagd en geïsoleerd”, aldus de officier van justitie. Het slachtoffer was een ’makkelijke prooi’. Volgens haar was er helemaal geen betalingsafspraak tussen beide mannen en de Noordwijkse.

Uitspraak is over twee weken.