Datum: 29-03-2020 - 22:47
12
sep
'19
Proef met milieuparkjes in kern Noordwijk Binnen, wethouder Salman neemt opgefleurd milieuparkje Kloosterplein in gebruik.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Proef met milieuparkjes in kern Noordwijk Binnen, wethouder Salman neemt opgefleurd milieuparkje Kloosterplein in gebruik.

Op 3 locaties in de kern Noordwijk Binnen wordt een proef gedraaid met een andere inrichting van de milieuparkjes. Het gaat om Kloosterplein, Bonnikeplein en Rederijkersplein. Op deze milieuparkjes wordt afval niet goed gescheiden, bijgeplaatst of in te grote stukken in de containers gestopt. Uit ervaring bij andere gemeenten blijkt...

dat bijvoorbeeld het omtoveren tot een nette en schone omgeving ook leidt tot netter gedrag van de bezoekers van de milieuparkjes. Wat is het probleem en wat heeft de gemeente gedaan?

• Bonnikeplein. Op dit milieuparkje wordt voornamelijk veel karton niet klein genoeg gemaakt. Waardoor de containers voor oud papier verstopt raken. Het oud papier in verkeerde containers terechtkomt of achter gelaten wordt. Dit afval wordt dan weer zwerfvuil. Actie gemeente: stickers met juiste gedrag op de containers.

• Kloosterplein. Allerlei afval wordt op dit milieuparkje achtergelaten. Actie gemeente: er is een zogenaamde ContainerCoat aangebracht. De omgeving wordt omgetoverd tot een soort tuintje. Een nette omgeving stimuleert inwoners om het er ook netjes te houden.

• Rederijkersplein. Er wordt vooral grof afval achtergelaten op deze locatie. Actie gemeente: op de grond wordt in simpele beelden vertelt hoe en waar je grofvuil kunt brengen. Het gewenste gedrag. Dit doen we in 4 stappen.

Op donderdag 12 september nam wethouder Dennis Salman om 13:00 uur het opgefleurde milieuparkje aan het Kloosterplein in gebruik. Hij overhandigde aan de eerste gebruiker een mooie bos bloemen en aan de daarop volgende gebruikers werd een bloem uitgereikt. De gelukkige voor de bos bloemen was Nicole van der Linden, die plastic en karton kwam wegbrengen. Zij vroeg meteen waarom er in Noordwijk geen aluminium gerecycled kan worden, waarop het antwoord kwam dat daar helaas niet voldoende capaciteit voor is. In een nieuw beleidsplan wordt dit wel meegenomen en er wordt binnenkort een proef gedaan met Afval Loont.

Buurtbewoner Steven de Bruijne was ook aanwezig bij de ingebruikneming. Sinds een paar dagen is het nieuw aangelegd parkje in gebruik en hij ziet met eigen ogen dat er tot nu toe geen zwerfvuil meer gedumpt wordt en alles veel netter blijft. Hij gaf nog wel als tip om duidelijk aan te geven waar je elders terecht kan als de bakken vol zijn of waar grofvuil naar toe kan. Er komen nog stickers op de bakken met die informatie.

Meerdere keren per dag komen clienten van 's Heerenloo langs de mileuparkjes om extra op te ruimen, en zij konden niet tegenop het zwerfvuil werken. Dat is nu al een heel stuk verbeterd. 

De komende tijd wordt gemonitord hoe het gaat met de nieuwe milieuparkjes en of alles netjes blijft. 

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Opruimen NSS