09
sep
'19
Vissers die levens redden van te water geraakte personen hartelijk bedankt door politie Noordwijk.
Geschreven door BON

Vissers die levens redden van te water geraakte personen hartelijk bedankt door politie Noordwijk.

Afgelopen donderdag 5 september zijn Maarten Dongelmans en Henk Dongelmans in het zonnetje gezet door politie Noordwijk. Maarten en Henk waren de twee vissers die op dinsdag 3 juli twee personen uit de sloot redden aan de Nachtegaalslaan in Noordwijk nadat deze te water raakte met hun duofiets...

Het incident werd gelukkig opgemerkt door de twee vissers, anders had de afloop misschien wel veel erger geweest. Maarten en vader Henk waren op die bewuste middag aan het vissen op de Nachtegaalslaan toen Maarten besloot zijn hengel uit te gooien op een brug aldaar. Dat Maarten op de brug ging staan heeft wel twee mensenlevens gered.

Henk Woppenkamp, teamchef van politie Noordwijk, kreeg het bericht op het bureau te horen van zijn collega's: "Deze twee mensen hebben levens gered. Ik koester dit soort mensen. In dit geval zijn drama's voorkomen. Mensen reageren verschillend maar deze twee vissers hebben geweldig gehandeld. Ik krijg van dit soort gebeurtenissen altijd een warm gevoel", laat de teamchef weten.

Maarten zelf is vanwege zijn werk in de zorg wel wat gewend: "Ik werk in bij een organisatie met verstandelijk gehandicapten. Ineens zag ik de fiets de sloot in rijden. Ik heb mijn hengel neergegooid en ben er gelijk heen gerend. Vervolgens ben ik de sloot ingegaan om het tweetal op de kant te krijgen. De veiligheidsriem moest los maar de knop kon ik niet vinden. Met een mes werd de riem doorgesneden. Een meisje kwam hier vanuit huis mee aan. De vrouw ging kopje onder maar ik kon haar hoofd boven water houden. Omstanders belden 112 en met de hulpdiensten hebben we de te water geraakte fietsers op de kant getrokken", vertelt Maarten.

De vader van Maarten ontfermde zich direct over de te water geraakte man uit de duofiets. Hulpdiensten pakten het incident verder op. De donderdag na het incident werden de twee vissers als helden op het politiebureau ontvangen. Met koffie, gebak of een koekje werd er nagepraat over de melding. Na afloop kreeg Maarten, die het water in was gegaan om te helpen een grote bos bloemen uitgereikt uit handen van de politie teamchef.

Foto: BON