Datum: 13-12-2019 - 08:45
14
aug
'19
Boskalis Beach Cleanup Tour vandaag in Noordwijk.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Boskalis Beach Cleanup Tour vandaag in Noordwijk.

Vanmorgen ging op het strand van Noordwijk bij de Koele Costa de 14e etappe van start van de 7e Boskalis Beach Cleanup Tour. Deze tour duurt 15 dagen en gaat met twee teams van Noord naar Zuid en andersom. Morgen komen de teams elkaar tegen in Zandvoort en dan is in 15 dagen tijd het hele Noordzee strand schoongemaakt door zo'n 3000 vrijwilligers, een record dit jaar...

Ongeveer 100 mensen hadden zich ingeschreven om vandaag mee te lopen met de etappe vanaf de Koele Costa tot aan Nederzandt, een tocht van 7 kilometer. Gisteren is de etappe van Wassenaar naar Noordwijk gelopen, een flinke wandeling van 11 kilometer waarin 312 kilo afval is opgehaald. De deelnemers komen vanuit heel Nederland om een deel van de tour of zelfs de gehele tour mee te lopen om afval te verzamelen. De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemers bij het eindpunt met bussen weer worden teruggebracht naar het startpunt.

Na een heerlijk bakkie koffie, aangeboden door de Koele Costa, gingen de lopers van start. De organisatie deelde grijpers, plastic zakken en handschoenen uit. Wethouder Sjaak van den Berg hield een openingswoord, onderstreepte het belang van een schoon strand voor de natuur, en liep een stukje mee.

Alles wat men in het dagelijks leven gebruikt, kom je tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen tot gloeilampen, schoonmaakmiddelen, cartridges, jerry cans, houten pallets en visnetten. Tijdens deze Tour worden rietjes, plastic bestek en restanten van ballonnen apart ingezameld zodat er geteld kan worden hoeveel van dat soort plastic achterblijft in de natuur. Al een flink aantal gemeenten hanteren een verbod of een ontmoedingsbeleid wat betreft het oplaten van ballonnen. 

Morgen, na de laatste etappe die eindigt in Zandvoort, wordt bekend gemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar is verzameld langs de gehele Noordzeekust.

Op de website van Boskalis Beach Cleanup Tour kunt u alle informatie vinden over de tour, over het gevonden afval en hoe u de volgende keer ook kunt deelnemen.