12
aug
'19
Jeroen(-en) in de toren. Heet jij Jeroen? Dan zaterdag 17 augustus gratis toegang in de Oude Jeroentoren!
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Jeroen(-en) in de toren. Heet jij Jeroen? Dan zaterdag 17 augustus gratis toegang in de Oude Jeroentoren!

Het moet bij elke Noordwijker wel bekend zijn dat de Oude Jeroentoren, het oudste monument dat Noordwijk rijk is, elke zaterdagmiddag is te beklimmen. Sinds 2009 is de toren opengesteld voor publiek. En menigeen heeft op de zaterdagmiddag de 147 treden naar de trans beklommen voor een prachtig uitzicht over Noordwijk en omgeving. Ter afwisseling van de normale beklimmingen wordt er rond bijzondere thema’s extra aandacht gevraagd voor de Jeroentoren. Op zaterdag 17 augustus a.s.is het de beurt aan de naamgever van de toren, Jeroen...

Het is dan ook de officiële naamdag van de patroon, die ook als een van de grondleggers van Noordwijk wordt beschouwd. Ter gelegenheid hiervan heeft iedereen die naar Jeroen vernoemd is deze zaterdagmiddag vrije toegang. De gidsen zullen levensecht tijdens de beklimming het verhaal vertellen van de stichter van Noordwijk. Hiermee staat niet alleen de R.K. Sint-Jeroenkerk in de schijnwerpers. Ook de Oude Jeroenkerk speelt een rol, want in de Middeleeuwen was deze kerk de bedevaartkerk. Alleen door de Reformatie werd deze status ontnomen en kreeg de nieuwe Sint-Jeroenkerk in 1892 deze rol toebedeeld.

Samen vormen de torens van beide Jeroenkerken inmiddels het niet meer weg te denken silhouet van Noordwijk-Binnen. Van 12.00 tot 16.00 uur wordt elk half uur het verhaal van Jeroen verteld. Om te beginnen op de begane grond waar Jeroen de bezoekers zal ontvangen met zijn verhaal en muziek uit zijn geboorteland Ierland.

Daarna begint de rondleiding door de toren met allerlei wetenswaardigheden en (muzikale) verrassingen. Op elke etage van de toren wordt een deel van zijn verhaal en zijn betekenis voor Noordwijk verteld. En het verhaal eindigt op de trans, waar je een prachtig uitzicht hebt over het moderne Northgo, zoals Noordwijk in de tijd van Jeroen werd genoemd.

De Oude Jeroentoren aan de Heilige Geestweg is elke zaterdagmiddag tot en met oktober onder leiding van een gids worden bezocht van 12.00 – 16.00 uur. De entrée is €3,50 (kinderen € 2,50).

Jeroenen hebben op vertoon van hun ID-kaart gratis toegang.

De overige inkomsten zijn komende zaterdag volledig bestemd voor het goede doel van Jeroen125, ‘het Vergeten Kind”.

FOTO (Jos Westgeest) : De gidsen van de Jeroentoren vertellen op zaterdag 17 augustus a.s. levensecht het verhaal van Jeroen”. Van links naar rechts Nel Nooyen, Wim van Kan en Willeke Kouwenhoven.