Datum: 15-08-2020 - 03:42
02
aug
'19
Blik Op: Noordwijker(s) in beeld: Han en Marion Kuijper, vrijwilligers Strandrups.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Blik Op: Noordwijker(s) in beeld: Han en Marion Kuijper, vrijwilligers Strandrups.

Noordwijker(s) in beeld: Han en Marion Kuijper, vrijwilligers van de Strandrups op de Langevelderslag. Reeds acht jaar verzorgen zij samen met andere vrijwilligers de strandritten voor alle mensen die de mogelijkheid (niet) meer hebben om zelf op het strand te komen, op deze manier kunnen zij de beleving van het strand toch mee maken. Stichting Outdoor4Disabled draagt reeds 10 jaar zorg voor de beleving van de Strandrups....

Binnen de stichting zijn er ongeveer 35 vrijwilligers actief. Dat zijn vrijwilligers die als chauffeur rijden of gastvrouw- of heer zijn. Han is alles van dat: chauffeur, opleider voor nieuwe chauffeurs en gastheer. Marion doet de boekingen, maakt de roosters, de rittenformulieren en is gastvrouw.

Marion besteedt gemiddeld 4 uur per dag, 7 dagen per week aan de organisatie van de strandrups. Wat haar kracht is dat er snel gereageerd wordt op aanvragen en telefoontjes. Mensen waarderen dat echt. Ze geeft aan wat er allemaal geregeld moet worden om op bezoek te komen. Han besteedt gemiddeld vier a vijf uur per week aan de strandrups. Met de opleiding erbij van nieuwe chauffeurs lopen de uren ook voor hem wel op. Han leert de nieuwe chauffeurs en de vrijwilligers vooral om op de bezoekers te letten. Hebben ze het koud, zijn ze een beetje angstig? Er wordt meteen op gereageerd om de mensen een zo mooi mogelijke beleving te geven. En als hij alle verhalen aanhoren van Marion erbij rekent komt hij ook wel op vier a vijf uur per dag ;)

De huidige strandrups is ontwikkeld door Walter Duivenvoorden Mechanisatie (WDM). Tijdens de bouw ervan ontstonden er ideeën om de rups dusdanig te maken zodat er zoveel mogelijk uitgehaald kon worden. De gaten in de vloer zijn zó geplaatst dat de stoelen ontzettend makkelijk verplaatst kunnen worden om bijvoorbeeld ruimte te maken voor rolstoelen of om mensen naast elkaar te kunnen zetten. Zo is er een unieke strandrups gemaakt die nergens anders op de wereld te vinden is.

Afgelopen week mocht de redactie zelf beleven hoe het is om met de strandrups mee te rijden. We waren te gast, samen met een groepje kinderen die met hun begeleiders mee waren. Ja, het was druk op het strand, maar de vrijwilligers zorgden ervoor dat alles veilig verliep. 200 meter rijden, en het strand is weer leeg. De rups wordt achteruit richting het water gereden, de laadklep gaat naar beneden en je hebt vrij uitzicht over de zee. Niemand die nog in de gaten heeft dat er verderop een vol strand ligt.

De diversiteit van de bezoekers is uniek. Kinderen met een beperking die heerlijk plonsen in de zee, mensen met dementie die helemaal opleven, mensen van de Zonnebloem, of de doof/blinde meneer die alleen nog kan voelen en ongelooflijk zit te genieten. Per rit kijken de vrijwilligers wat de bezoekers leuk vinden om te doen. Er worden kleden uitgelegd om lekker te picknicken, er wordt zand in de handen gegeven, zeewater over de voeten. Als de vrijwilligers dan zien hoe de mensen genieten, geeft hun dat zeer veel voldoening. De ene rit wordt er veel verteld over de zee, over de dieren die er leven. De andere rit is genieten en om je heen kijken voldoende. Wekelijks maken ze wel mee dat mensen geëmotioneerd raken omdat ze de zee zien.

Han en Marion leggen hun hele hart en ziel in de strandrups. Met de nieuwe vergunning mogen ze nog maar 8 mensen per rit meenemen, dat was voorheen 12 personen. Er kunnen probleemloos 14 mensen mee met de strandrups maar helaas mag dat niet. De vrijwilligers zijn gedegen opgeleid, moeten een rijtest afleggen na diverse testritten zonder en met passagiers. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid die zeer serieus genomen wordt. Veiligheid staat voorop. Er zijn minimaal twee vrijwilligers per rit aanwezig (naast de chauffeur), bij drukte altijd meer.

Han en Marion maken graag van de gelegenheid gebruik om mensen op te roepen vrijwilliger te worden. Er kunnen altijd extra handen bij. Het is zeer dankbaar werk. BlikopNoordwijk bedankt Han, Marion, Roger en Rombout voor hun gastvrijheid en prachtige verhalen!

Meer informatie over de Strandrups en de ritten kunt u zien op de facebookpagina van de Strandrups.

Oproep: Wilt u ook 'In Beeld' met uw vrijwilligerswerk of iets anders bijzonders? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)