Datum: 26-02-2020 - 22:32
18
jun
'19
Burgemeester Jon Vloedbeld-Hermans nieuwe informateur college Gedeputeerde Staten Zuid-Holland.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Burgemeester Jon Vloedbeld-Hermans nieuwe informateur college Gedeputeerde Staten Zuid-Holland.

Jon Hermans-Vloedbeld, de waarnemend burgemeester van Noordwijk, vervangt Hans Wiegel als informateur voor een nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Sjoerd Vollebregt (voorzitter van de Economic Development Board van de Drechtsteden) treedt op als co-informateur. De zoektocht naar een nieuw college begint weer van voren af aan...

De nieuwe informateur is tot de klus bereid gevonden door haar VVD-partijgenoot Floor Vermeulen, voorzitter van de liberale Statenfractie. De VVD neemt het initiatief in de formatie nadat vorige week de pogingen van Forum voor Democratie, de grootste partij in Zuid-Holland, om een coalitie te vormen mislukten. Informateur Hermans-Vloedbeld moet bijna drie maanden na de verkiezingen een bestuur van de grond af opbouwen.

Hans Wiegel legde afgelopen week zijn taak als informateur neer nadat het CDA zich terugtrok uit de formatieonderhandelingen met Forum voor Democratie en VVD. FVD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart de grootste partij, maar lijkt nu buiten het college te gaan vallen omdat het de partij niet lukt om een coalitie te vormen.

Met het CDA en VVD sloot FVD op hoofdlijnen een akkoord, maar samen hadden de drie partijen niet genoeg zetels voor een meerderheid. Het CDA stapte uit de onderhandelingen omdat het niet met een minderheidscoalitie wilde besturen.

FVD haalde bij de verkiezingen in maart 86 van 570 statenzetels binnen. Het lukt de partij echter nergens een coalitie te vormen. Alleen in Limburg levert Forum een gedeputeerde. Naast Zuid-Holland wordt er ook nog een college gevormd in Flevoland. Ook daar is FVD de grootste partij, maar komt de partij hoogstwaarschijnlijk niet in het collegebestuur.