Datum: 29-07-2021 - 11:17
27
me
'19
Uitslagen Europese verkiezingen gemeente Noordwijk.
Geschreven door Bron: NOS

Uitslagen Europese verkiezingen gemeente Noordwijk.

De opkomst voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 was in Noordwijk 47,4%. Dit is hoger dan de opkomst tijdens de vorige Europese verkiezingen in 2014. Hierbij was de opkomst in Noordwijk 41,6% en in Noordwijkerhout/De Zilk 42,9%. In de gemeente Noordwijk is de VVD de grootste gebleven bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, de liberalen kregen 21,4 procent van de stemmen....

Dat betekent een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 19,3 procent uitkwam. Het CDA boekt een kleine winst, maar blijft desondanks op de tweede plaats. De christendemocraten haalden 17,5 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 17,3 procent). Forum voor Democratie volgt op de derde plaats. De partij die in maart de Provinciale Statenverkiezingen won, behaalde 15,7 procent van de stemmen. Deze nieuwkomer deed de vorige keer niet mee.

Op de vierde plek komt de PvdA. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans maakte een grote sprong en noteert 13,7 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 6,8 procent. Als vijfde eindigt GroenLinks, dat met 7,4 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (5,6 procent).

D66 behaalde 5,9 procent van de stemmen (was 14,2 procent), 50Plus noteert 4,8 procent (was 4,8 procent), PVV komt op 3,5 procent (was 16,0 procent), De Partij voor de Dieren kreeg 3,3 procent (was 4,5 procent), de SP eindigt als tiende partij met 2,3 procent van de stemmen (was 6,5 procent).

Alle cijfers op een rijtje kunt u hieronder bekijken:
 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.