25
me
'19
Lijst Salman stelt schriftelijke vragen aan B&W inzake reanimatiecursus middelbare scholen.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Lijst Salman stelt schriftelijke vragen aan B&W inzake reanimatiecursus middelbare scholen.

Op maandag 20 mei 2019 werd bekend dat het Rode Kruis onder andere reanimatie cursussen wil voor alle middelbare scholieren. Er is een handtekeningenactie gestart om het voorstel op de politieke agenda te krijgen....

Op dit moment weten veel (jonge) mensen niet hoe zij iemand moeten reanimeren of hoe zij een AED moeten gebruiken. Jaarlijks krijgen ongeveer 16.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis en overlijden ongeveer 13.000 van deze mensen hieraan. Om dit grote aantal mensen te helpen moet er de komende jaren meer geïnvesteerd worden in reanimatie cursussen en beschikbare AED’s in de publieke ruimte.

Het zou een mooi initiatief zijn als het Noordwijkse onderwijs hierin voorop zou lopen en er een generatie opgroeit van Noordwijkse jongeren die allen weten hoe zij moeten reanimeren. Als scholen eenmaal de kennis hebben opgedaan, kunnen zij dit op langere termijn uitrollen en het bijvoorbeeld tijdens de vakken Lichamelijke Opvoeding of Verzorging organiseren. Het leren van reanimeren heeft niet enkel een zorgaspect, maar stimuleert ook een bepaalde vorm van burgerschap binnen het onderwijs.

Vragen
1. Staat het college achter het uitgangspunt van het Rode Kruis om reanimatie cursussen voor alle middelbare scholieren te organiseren?
2. Is het college bereid om hier eventueel financiële middelen aan bij te dragen ter ondersteuning?

Kim van Eeden
Fractie Lijst Salman Noordwijk