Datum: 19-09-2021 - 19:01
26
apr
'19
Onthulling gerestaureerd graf van Willem Hendrik Konijnenburg.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Onthulling gerestaureerd graf van Willem Hendrik Konijnenburg.

Ton Schild hield namens Stichting 'Restauratie graf van Konijnenberg' vanmiddag op de algemene begraafplaats een voorwoord richting onthulling van het gerestaureerde graf van Willem Hendrik Konijnenburg. Hij begon met een welkom en een dank aan alle aanwezigen, met in het bijzonder de sponsoren en alle medewerkers, genodigden en belangstellenden. Het verheugde hem om waar te nemen dat het historisch besef bij velen nog een belangrijke plaats in neemt, het is immers de historie wat ons en alles om ons heen heeft gevormd...

Ook Noordwijk heeft zo zijn geschiedenis en 1 facet hiervan is tot op heden nog steeds  de bollen- en badcultuur, in feite op de tijdsbalk van Noordwijk’s bestaan nog maar vrij recent .
En het is juist ‘dat’ waarom we vanmiddag hier stonden, om de historie van Noordwijk even de aandacht te geven die het verdient, in dit geval WH van KONIJNENBURG, maar in hem ook alle ondernemers en bestuurders die hebben bijgedragen aan een plaats die in het binnen en buitenland bekendheid genoot als chique badplaats . Waar menig kunstenaar zijn inspiratie opdeed op doek dan wel op schrift, en menig koningshuis en groot industriële familie’s hier hun rust en vertier vonden .
De stichting ‘restauratie graf van Konijnenburg ‘ hoopt hiermee een lans te breken om andere bekende graven een prominente plaats van erkenning te geven zodat bezoekers van deze bijzonder mooie begraafplaats weet krijgen, waar een interessante en veelkleurige rij van oud Noordwijkers mede door hun bestaan Noordwijk die glans heeft gegeven. Dus niet alleen maar een plaats van rouw en gedenken, maar ook om met erkenning kennis van het verleden te nemen en te delen .
Het is Ton Schild een eer om u allen namens de stichting onze dank uit te spreken, spontaan en soms uitend in een bijzondere ontmoeting gaf u blijk van erkenning .

Bijzonder aan dit monument is het gebruik van de QR code waarmee de bezoeker de website hier of thuis op z’n gemak kan bekijken met tekst, foto en film materiaal over het ontstaan van de badplaats en de invulling die de fam van Konijnenburg hieraan gaf . Een kort voorwoord, de prachtige film 150 jaar badplaats met zorg en toewijding door  Koen Marijt en Aron Goris gemaakt,  een verrassend gegeven over de bollenbad plaats door Peter Mulder hoe beide culturen met elkaar zijn verweven, de uitgebreide stamboom aangeleverd door Rob van den Hoek,  achter achter kleinzoon van Willem Hendrik.
Een column van Menno Smitsloo uit Rijnstreek business betreffende het ontstaan van dit project, kritisch maar helder.

Ook Koen Marijt, historisch onderzoeker, hield een woordje over de onthulling:

'We staan hier op heilige grond. Niet alleen hebben honderden Noordwijkers hier hun laatste rustplaats gevonden, er liggen hier enkele Noordwijkers die veel voor onze gemeente en met name de opkomst van de badplaats hebben betekend. Wat te denken van burgemeester Pické, die in 1866 naar Noordwijk kwam als burgervader, de belangen van de badplaats inzag en mede door zijn toedoen de Maatschappij Noordwijk, hotel Huis ter Duin en de stoomtram in Noordwijk het licht zagen? Hij stelt in 1883 zelfs voor om de toegangsweg van deze Algemene Begrafenis zodanig te verplaatsen dat ‘men bij aankomst in de duinen het hek der begraafplaats niet meer zal kunnen waarnemen.’ Dit met het oog op de komende badgasten.

Natuurlijk ook Willem Hendrik van Konijnenburg, waar Ton al veel over verteld heeft. En Derk Bolhuis, de geboren Groninger, die al in 1890 een omnibusdienst wil inzetten tussen het zeedorp en station Piet Gijzenbrug om onder andere de badgasten naar de badplaats te hebben. En natuurlijk Egbert de Groot, gemeentesecretaris van Noordwijk, directeur van Maatschappij de Toekomst; een duizendpoot in hart en nieren. Zij hebben Noordwijk een zetje in de goede richting gegeven en hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

Maar hoe gaan wij met hen om? Het graf van Egbert en nog vele anderen liggen er vervallen bij. Op de nominatie om geruimd te worden. Door het initiatief van Ton Schild en dankzij de hulp van u allen is er nu een prachtig graf, een lieux de memoire, een herinneringsmonument om zijn inspanningen voor Noordwijk niet vergeten. Laten wij proberen ook de anderen niet te vergeten en proberen hun graven te onderhouden en hun inspanningen ook voor de toekomst te bewaren. Ik dank u.'

Wethouder Roberto ter Hark onthulde samen met Ton Schild het gerestaureerde graf.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.