Datum: 18-08-2019 - 07:02
21
apr
'19
11e klimseizoen Oude Jeroenstoren geopend met de wethouder en de Paashaas (foto's + filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

11e klimseizoen Oude Jeroenstoren geopend met de wethouder en de Paashaas (foto's + filmpje)

Op zaterdagmiddag 20 april 2019 om 12.00 uur precies werden de klokken geluid van de Oude Jeroenstoren en was het 11e klimseizoen officieel geopend. Wethouder Sjaak van den Berg hing samen met de Paashaas in de touwen van de klokken...

De toren van de Oude Jeroenskerk is verreweg het oudste bouwwerk in Noordwijk. Vermoedelijk werd rond 1200 gestart met de bouw ervan. De muren zijn massief twee meter dik waardoor het de grote dorpsbrand in 1450 goed heeft doorstaan. Zowel de kerk als de toren zijn bijzonder groot, vergeleken bij Middeleeuwse kerken uit de buurdorpen.

De wethouder ging met de gids alle geledingen af van de toren. Via de spiltrap bereikt men de eerste geleding waar nog twee gevangeniscellen zijn die tot 1860 werden gebruikt. Door slechts één kleine nis komt daglicht naar binnen en is het er zelfs in de zomer heerlijk koel. Op de tweede geleding vindt men het oude torenuurwerk en op de derde geleding de kerkklokken. Let op de tijd als je daar staat want elk kwartier speelt het klokkenspel zijn melodie en dan trilt zelf de zware klokkenstoel mee. Op de bovenste geleding wordt via een houten trap de vloer van de houten spits bereikt. En daar buiten wacht dan het adembenemende uitzicht. De veilige 1.40 meter hoge balustrade maakt het zelfs voor mensen met hoogtevrees mogelijk om zonder angst in de verte te turen.

De paashazen liepen gezellig rond om de kinderen te vermaken met een speurtocht. Hoeveel eieren waren er verstopt in de toren? En was je eindelijk helemaal boven belandt door maar liefst 147 treden te beklimmen dan wachtte daar de Paashaas met een attentie en kon je genieten van een werkelijk fantastisch uitzicht over Noordwijk en weide omgeving. Bij zeer helder weer kan je het windmolenpark voor de kust van Egmond zien, Schiphol, de Euromast in Rotterdam en nog veel meer. 

De toren is te beklimmen elke zaterdag van april tot en met oktober tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Bijdrage voor de beklimming en rondleiding is 3,50 euro. 

Op afspraak is het mogelijk om met een 'eigen' groep of gezelschap de toren te beklimmen onder begeleiding van een gids. Dit kan ook op andere dagen dan zaterdag.

Boekingen via VVV Noordwijk 071-3619321.

Klik hier voor het filmpje van de opening.

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat