Datum: 26-06-2019 - 18:18
10
apr
'19
Noordwijk Hartveilig. Werkgroep AED doet aanbevelingen aan de gemeente.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Noordwijk Hartveilig. Werkgroep AED doet aanbevelingen aan de gemeente.

Vanavond gaf op het gemeentehuis de werkgroep AED uitleg over de totstandkoming van de locaties om AED's te plaatsen. Er is door de werkgroepleden een inventarisatie gemaakt van alle AED's in de gemeente. In Noordwijkerhout en De Zilk is al een dekkingsplan die heel goed werkt, en op basis daarvan is in Noordwijk ook een dekkingsplan uitgewerkt...

Een jaar geleden is er een oproep gedaan aan burgers om mee te kijken en te denken over AED en burgerhulpverlening. Er waren toen 244 burgerhulpverleners aangemeld, en ondertussen is dat gegroeid naar 280 hulpverleners. Het streven is om 1% van de inwoners als burgerhulpverlener geregistreerd te hebben. Noordwijk telt 26.000 inwoners dus dat aantal is gehaald. Maar meer is natuurlijk altijd wenselijk.

Om Noordwijk zo hartveilig mogelijk te maken is er in elke straal van 500 meter een AED nodig die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is. Er is berekend dat er 20 AED's daarvoor nodig zijn. Momenteel zijn er in totaal 28 AED's aangemeld maar die zijn niet altijd beschikbaar omdat ze bijvoorbeeld in particulier bezit zijn of in een binnenlocatie hangen die niet altijd toegankelijk is. De werkgroep heeft hun aanbevelingen en benodigd budget aan de gemeente laten weten. De gemeente gaat nu de exacte locaties bepalen en gaat dan over tot het plaatsen van de AED's. Van de 20 benodigde AED's zijn er 7 gesponsord door de Hartstichting in samenwerking met Stichting Hoek tot Helder. Deze laatste stichting heeft wel als eis dat de gesponsorde AED's langs de kustlijn worden geplaatst wat meegenomen is door de werkgroep met het bepalen van de locaties.

Het werk houdt nog niet op voor de werkgroep AED. Zij gaan verder met het werven van burgerhulpverleners. 

Meld je aan als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen hebt gevolgd:

Een basis- of herhalingscursus reanimatie
Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)

Je kunt ook bij EHBO Noordwijk een cursus volgen. Kijk op hun website voor meer informatie. Vaak vergoed de zorgverzekering (een gedeelte) van de kosten voor de cursus.

Het oproepsysteem HartslagNu werkt via de meldkamer van 112. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen buurtbewoners een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een AED die zij onderweg kunnen ophalen. Ook krijg je dan door hoe de kast open te maken is. Het verschilt per merk AED. Heeft de kast bijvoorbeeld een code nodig om te openen dan krijg je die door op je app. De AED is dus niet zomaar door iedereen te gebruiken zoals veel mensen denken. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met de juiste kennis zijn aangemeld als burgerhulpverlener.

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. 

Kijk via deze link rechtstreeks hoe jij je kunt aanmelden als burgerhulpverlener en wat het allemaal inhoud.

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat