Datum: 26-05-2019 - 21:25

07
mrt
'19
Herhaling Lezing Hein Verkade: Van Hut tot Huis 21 maart 20.00 uur
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Herhaling Lezing Hein Verkade: Van Hut tot Huis 21 maart 20.00 uur

Wegens grote belangstelling wordt de lezing van Hein Verkade over “Van Hut tot Huis” die hij op 9 november 2018 in de Oude Jeroenskerk hield, herhaald voor al diegene die het toen hebben moeten missen. De lezing gaat over de ontwikkeling...

van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder. Locatie is het Jan Verwey Natuurcentrum in Noordwijk. Het woonhuis in Noordwijk door de eeuwen heen, vanuit regionaal perspectief. Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de lezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp.

Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo’n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring. U zult na deze avond met andere ogen door het dorp lopen of fietsen.

Na zijn lezing in 2008 over het ‘Geestranddorp’ was het in 2018 de 2e lezing van Verkade. Hein zet zich sinds jaar en dag in voor Noordwijk. Zo is hij actief lid van de vereniging De Oude Dorpskern en een van de initiatiefnemers van de historische rondwandelingen in Noordwijk-Binnen. Daarnaast is hij actief bij de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk. Daar richt Verkade zich met name op de vogelsoorten die van ons woonhuis afhankelijk zijn zoals de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw en de Huismus.

Jan Verwey Natuurcentrum op 21 maart om 20.00 uur Adres: Zilverschoon 20, Noordwijk (achterkant van de Bibliotheek)

Toegang gratis en koffie vanaf 19.30

www.deoudedorpskern.nl

Meer informatie: Paul de Vreede 0653 13 75 18 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat