Datum: 20-02-2020 - 12:55
09
feb
'19
Voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd in Bibliotheek Noordwijk.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd in Bibliotheek Noordwijk.

Ook dit jaar strijden er weer leerlingen van scholen uit de Bollenstreek voor een plekje in de kwartfinale in Leiden .Op zaterdagmiddag 9 februari organiseerden de vestigingen Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk van de Bibliotheek Bollenstreek in de vestiging Noordwijk een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd….

Elk jaar organiseert Stichting Lezen & Schrijven de landelijke Voorleeswedstrijd. Voorafgaand aan de finale zijn er eerst voorrondes. 11 basisschool leerlingen strijden om een plekje in de kwartfinale. Dit jaar bestaat de jury uit: Wethouder van Noordwijk Dhr. Sjaak van den Berg, Noordwijker van het jaar Mevr. Louky Crama en Wethouder gemeente Teylingen Dhr. Arno van Kempen. Van alle deelnemers gaan er slechts 2 door naar de kwartfinale.

De 11 voorleeskampioenen van basisscholen uit Noordwijk (4), Noordwijkerhout (2), De Zilk(1), Lisse (1), Warmond (1) en Voorhout (2) traden tijdens deze voorronde voor het voetlicht. Zij lazen een fragment voor uit hun favoriete kinderboek. De kinderen zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8. Op school wonnen zij eerder al de wedstrijd en zij zijn dan ook allen in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school'. De kampioenen van de voorrondes gaan vervolgens door naar de kwartfinale die op 20 maart plaatsvindt in de bibliotheek van Leiden. De winnaars van deze kwartfinales gaan door naar de provinciale finale van Zuid-Holland in april. De winnaar van de provinciale finale gaat uiteindelijk door naar de landelijke finale die op 22 mei plaatsvindt. Nadat er 11 leerlingen hadden voorgelezen trok de jury zich terug. Het werd een lang beraad en vervolgens was het heel moeilijk om de winnaars te kiezen. Na lang wikken en wegen werden Sterre van der Niet van basisschool Buitenplaats Warmond en Noa Straathof van basisschool Regenboog uit Voorhout als winnaars gekozen. Zij kregen beide een oorkonde, een boekenbon en een plaats in de kwartfinale. De overige voorlezers kregen een oorkonde en een strippocket als aandenken.