Datum: 20-02-2020 - 16:50
05
feb
'19
Kleynkoor bezoekt Engelandvaardersmuseum.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Kleynkoor bezoekt Engelandvaardersmuseum.

De koorleden van Kleynkoor Academy hebben een bijzondere en indrukwekkende start van de repetities in 2019 gehad met een bezoek aan het Engelandvaardersmuseum en een ontmoeting met Engelandvaarder Eddy Jonker. Reden voor een bezoek aan het museum...

is het gekozen thema voor de komende drie jaren. Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. Het thema van dit eerste jaar staat in het teken van 75 jaar D-day: 75 jaar geleden, in 1944, begonnen de geallieerden beetje bij beetje Europa terug te veroveren op het Duitse leger.

In het Engelandvaardersmuseum werd het koor ontvangen door Jos Teunissen, een van de initiatiefnemers van het museum. Hij stelde de groep voor aan Eddy Jonker, een van de laatste nog levende Engelandvaarders. Meneer Jonker maakte de overtocht naar Engeland in juli 1943. Hij en zijn vrienden werden na vijf dagen gered door de Engelse marine. Eenmaal in Engeland werd hij ontvangen door koningin Wilhelmina en prins Bernhard.

Na een opleiding tot vlieginstructeur in Canada voegde hij zich bij de Royal Air Force. Ondanks dat meneer Jonker al 98 jaar is, vertelt hij levendig over zijn indrukwekkende leven. Hij rijdt zelfs nog auto! Vervolgens bezocht de groep het museum. Daar waren de verhalen te zien van andere Engelandvaarders, maar ook van alle mensen die geprobeerd hebben de oversteek te maken en het niet haalden. De afscheidsbrief van een jonge Engelandvaarder die verdronken is op de Noordzee maakte veel indruk op de groep. Na het bekijken van het museum was er nog tijd om vragen te stellen aan meneer Jonker. Hij vertelde hoe hij geen seconde bang is geweest bij het maken van zijn reis, en hoe aardig koningin Wilhelmina hem ontving in Engeland.

Kleynkoor voelt zich vereerd met de ontmoeting met Eddy Jonker en het bezoek aan het museum. Het was een bijzondere, gedenkwaardige start van het jaar en een waardevolle introductie op de reis die het koor in mei 2019 gaat maken naar Normandië.