Datum: 28-09-2021 - 08:30
24
me
'18
Start nieuwbouw Duineveld
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Start nieuwbouw Duineveld

Op woensdag 23 mei 2018 startte de bouw van project Duineveld fase 1. In 3 fasen komt een nieuwe wijk tot stand op de plek waar ooit het Bollenbad stond. Prachtig gelegen in Noordwijk.

 

Mooie openingswoorden van betrokken wethouder

Bouwwethouder Hans Bakker stond in zijn speech stil bij het lange en complexe voortraject. “Het verhaal Van Bollenbad naar Duineveld is spannend geweest. Zeker gezien het feit dat er ook een periode van crisis was”. Hij bedankte zijn voorgangers. Wethouders Piet Barnhoorn (CDA), Ton van Rijnberk (D66) en Leon van Ast (PUUR NOORDWIJK). Ze schreven alle 3 mee aan dit verhaal. Om maar te zwijgen van de gemeenteraad van Noordwijk, Heijmans en vele vele anderen.

Speech wethouder Hans Bakker: Van Bollenbad naar Duineveld Het slaan van een heipaal op 23 mei 2018 was de officiële start van de realisatie van de prachtige nieuwe wijk Duineveld naast het zwembad BinnenZee. Het is een nieuw hoofdstuk van een verhaal dat begon in 2005 en naar verwachting zal eindigen in 2020. Het is de kroon op het werk van velen. We feliciteren Heijmans met dit prachtige resultaat.
Het verhaal begint in 2005 met een gebiedsontwikkeling in het Middengebied van Noordwijk. Het gebied tussen An van Gilsehof en Prins Hendrikweg met de naam Centraal Park 1e fase. Uitgangspunt was verrommeling tegen gaan, het gebied open houden. Kortom, een kwaliteitsslag maken. 

De gebiedsontwikkeling Middengebied omvatte woningbouw, bollengrond, een nieuw zwembad, een landschapspark en een speeleiland.
De ambitie was hoog. Voor woningbouw viel de keuze op de locatie van het toenmalig Bollenbad. De woningbouw was tevens de financiële onderlegger om het Middengebied open te houden en te upgraden.

Het ontwikkelingstraject zag er als volgt uit:

 • een prijsvraag in 2005 met als ‘winnaar’ Heijmans Vastgoed
 • overeenkomst tussen Heijmans en gemeente in 2010
 • vergunning onherroepelijk 2012 met als uitkomst het plan BloemenZee met circa 200 woningen
 • tot 2016 heeft het plan stil gelegen door de crisis; Heijmans nam het besluit om een nieuw plan te maken.

De conceptgedachte was om het hele ontwikkelingsgebied in Jugendstil uit te voeren, een bouwstijl geïnspireerd door de natuur. Het zwembad BinnenZee is daar het voorbeeld van. Bij het nieuwe woningbouwplan was deze bouwstijl niet meer haalbaar. In 2016 zijn Jugendstil en Bollen ingeruild voor duin en strand. Vandaar de naam Duineveld, een woongebied in de Noordwijkse Stijl, prachtig vormgegeven door Van Egmond Architecten uit Noordwijk.

We komen nu bij een nieuw hoofdstuk:

 • de realisatie van fase 1, 39 woningen (38 verkocht)
 • verkoop van de 2e fase, 23 appartementen
 • en tot slot de 3e fase met 33 woningen.

De verwachting is dat de wijk medio 2020 gereed is.

Gedurende de voorbereidingen zijn er tussen Heijmans en gemeente vele gesprekken gevoerd. Soms lastig, maar constructief, met als resultaat een mooi plan. Een kleinschalig project met circa 100 woningen, met meer ruimte en minder verkeersbewegingen, goed passend bij deze locatie. . Ondanks de perikelen van de crisisperiode zijn ook alle financiële afspraken tussen Heijmans en de gemeente nagekomen. Daar hebben we allemaal profijt van. Daar hebben we BinnenZee door gerealiseerd. En ruim 5 hectare 1e klas bollengrond in het Middengebied. De stijlrand aan de Prins Hendrikweg is aangepakt. Er komen nog een landschapspark en een speeleiland in het Middengebied. Door de inkomsten heeft de gemeente ook mogelijkheden om elders in het dorp mooie voorzieningen te realiseren. Door storting in het Bestemmingsreserve Sociale Woningbouw kan er extra sociaal gebouwd worden. Bijvoorbeeld in Bronsgeest.

We weten allemaal dat een gebiedsontwikkeling een kwestie van lange adem is. Realisatie van dit project was niet mogelijk geweest zonder de inzet van velen betrokkenen.
Vandaar veel dank aan:

 • de ambtelijke organisatie, met medewerkers die in sommige tijden 24 x 7 beschikbaar waren;
 • de Noordwijkse gemeenteraad die ons onvoorwaardelijk steunden;
 • de diverse colleges van B&W van de afgelopen jaren; graag noem ik de (voormalige) wethouders Piet Barnhoorn (CDA), Ton van Rijnberk (D66) en Leon van Ast (PUUR NOORDWIJK)

Het verhaal 'Van Bollenbad naar Duineveld' is spannend geweest. De gemeente is erg blij met de komst van de wijk Duineveld en heet de toekomstige bewoners van harte welkom. We vertrouwen erop dat zij een geweldige tijd tegemoet gaat met veel woongenot. In een mooie groene omgeving, dichtbij het centrum, in de buurt van sportvoorzieningen, uitzicht op bollenvelden en op loopafstand van strand en duin.

Meest populair

 • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
 • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
 • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
 • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
 • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.