Datum: 23-03-2019 - 05:55
16
apr
'18
Wethouders Bakker en Van Duin planten magnolia op Landgoed Sancta Maria
Geschreven door Sancta Maria

Wethouders Bakker en Van Duin planten magnolia op Landgoed Sancta Maria

Bewoners assisteren hoveniers bij het aanleggen van waardevol groen op het landgoed

 

Op zaterdag 14 april jl. hebben wethouders Hans Bakker en Gerben van Duin van de gemeente Noordwijk een magnolia geplant op een van de tuinkavels van het bijna 100 jaar oude landgoed Sancta Maria. Naast deze bijzondere boom werden door de nieuwe bewoners, ook grote aantallen hortensia’s geplant. Het aanleggen van groen op het landgoed is onderdeel van een meerjarenplan waarbij aandacht is voor de monumentale bomen op Sancta Maria, het waardevolle groen en het versterken van het bosrijke gebied. De hoveniers van het dit jaar 75-jarige bedrijf Hoek uit Voorhout konden melden dat er intussen al ruim 1.000 nieuwe bomen en planten aan het landgoed zijn toegevoegd. In totaal worden dit circa 1.500 nieuwe bomen.

De speciale participatiedagen zijn naast het samenwerken aan het groen een gezellige manier om nieuwe landgoedburen te ontmoeten. Kopers van de kavels, herenhuizen en nieuwbouwappartementen en huidige bewoners van het landgoed waren zaterdag van de partij om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen is vrijblijvend betrokken bij de aanleg van het groen in hun nieuwe woonomgeving. Samen met bewoners van de oudbouw werd eind 2016 de Blauwe Loper aangelegd, een speciale welkomzone aan de Pauluslaan. Op dit moment worden de plantvakken aan de zuidwestzijde van het landgoed aangelegd, zodat de nieuwe kavelbewoners straks in een mooie boom- en plantrijke omgeving wonen. De lanen worden omlijst met historische lantaarns. Hoek uit Voorhout is verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen op het landgoed, de nieuwe beplanting en de speelplekken voor kinderen.

Over Landgoed Sancta Maria
Op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout op fietsafstand van het strand ligt Landgoed Sancta Maria, een landgoed dat in het verleden fungeerde als zorginstelling. Nu wordt het circa 45 hectare tellende landgoed ontwikkeld tot een woongebied met bouwkavels, villa’s, gerestaureerde herenhuizen en nieuwbouw-appartementen. Naast de woningen komen er royale bouwkavels in diverse segmenten met oppervlakten vanaf circa 900 m2tot circa 15.000 m2, omringd door natuur.

De belangstelling voor het wonen op het landgoed is groot. Op dit moment zijn de paviljoens Paulus, Bernadette, het Hoofdgebouw en de vleugel en circa 20 villa’s bewoond. Er zijn kavels in (ontwerp)voorbereiding, de eerste twee appartementengebouwen zijn in aanbouw, de paviljoens Anna en Theresia zijn verkocht; de renovatie is in volle gang. Het actuele aanbod is zichtbaar op de website en bestaat uit een grote diversiteit aan (bouw)kavels, Sancta Villa’s en de laatste klassieke herenhuizen in Paviljoen Liduina. Meer informatie:www.landgoed-sanctamaria.nl.

Landgoed Sancta Maria is een ontwikkeling van Ontwikkelingscombinatie Sancta Maria CV, een samenwerking van VORM uit Papendrecht en BPD uit Delft.