Datum: 23-03-2019 - 06:09
14
apr
'18
Noordwijk spreekt zich uit voor een ruimer Kinderpardon
Geschreven door PvdA-GroenLinks

Noordwijk spreekt zich uit voor een ruimer Kinderpardon

Noordwijk spreekt zich uit voor een ruimer Kinderpardon

 

De gemeenteraad van Noordwijk wil dat het kinderpardon wordt verruimd. Kinderen die langer dan vijf jaar op een verblijfsvergunning wachten, moeten die alsnog krijgen, vinden ze. Vanavond diende de fractie PvdA-GroenLinks hiervoor samen met CDA en D66 een motie in, die werd ondersteund door een deel van de fractie van Puur.

“Het is hartverwarmend dat de gemeente Noordwijk zich uitspreekt en de belangen van het kind voorop stelt”, zegt Louis Koppel, fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks die het initiatief nam voor de motie. “In Nederland gewortelde kinderen zouden niet langer in angst moeten leven voor uitzetting en verdienen een volwaardige plek in onze samenleving.”

Met het aannemen van de motie, sluit de gemeente Noordwijk zich aan bij een grote campagne die in heel het land navolging krijgt onder de naam www.zezijnalthuis.nl. Naast een grote groep BN’ers, hebben al meer dan 75.000 mensen de actie ondertekend. Bewoners van 120 gemeenten voeren daarnaast actie om hun raadsleden op te roepen Den Haag te vragen om actie.

Ook in Noordwijk werd actie gevoerd door inwoners om de gemeente te vragen zich uit te spreken voor deze groep kinderen. “Deze kinderen horen bij ons. Ze zijn al thuis“, zei oud basisschooldirecteur Leo Kruithof van het bestuur van vv Noordwijk hierover gisteren in de raad. 

Als het kabinet de regels voor het kinderpardon niet versoepelt, dreigen volgens de campagnevoerders 400 kinderen die in Nederland zijn opgegroeid alsnog te moeten vertrekken. Deze kinderen voelen zich Nederlands, gaan hier naar school en hebben hier hun sociale leven. Uitzetting betekent een ernstige belemmering van hun ontwikkeling, aldus de campagne. 

Het kabinet wil strikt vasthouden aan bijvoorbeeld de regel dat asielzoekersgezinnen aan terugkeer naar hun land van herkomst moeten meewerken. Daardoor mochten de afgelopen jaren maar heel weinig van deze kinderen hier blijven.

Naast Noordwijk, bepleiten onder andere Amersfoort, Groningen, Vlissingen, Nijmegen en Arnhem een soepeler kinderpardon.