Datum: 24-03-2019 - 16:53
13
apr
'18
College beantwoordt vragen van D66 Noordwijk
Geschreven door Gemeente Noordwijk

College beantwoordt vragen van D66 Noordwijk

“Beschikt u over actuele cijfers over het aantal stemgerechtigde expats in Noordwijk?” Het is één van de vragen die de fractie van D66 Noordwijk aan het college heeft gesteld. Schriftelijk.

 

Expat-gemeenschap

Deze vraag heeft natuurlijk te maken met de grote expat-gemeenschap in Noordwijk, zoals buitenlanders die bij een internationaal bedrijf werken dat in Noordwijk is gevestigd ook wel worden genoemd. Noordwijk heeft, met onder andere ESA ESTEC en het Space Businesspark binnen de gemeentegrenzen, naar verhouding een grote expat-gemeenschap.

Informeren

Expats zijn in veel gevallen stemgerechtigd bij de gemeenteraadsverkiezingen en het is belangrijk dat ook zij hun stem kunnen laten horen over hun woonplaats. De vraag is dan ook: 'Op welke wijze gaat u stemgerechtigde expats informeren over de gemeenteraadsverkiezingen van november 2018 in Noordwijk?" (deze herindelingsverkiezing is hoogstwaarschijnlijk op woensdag 21 november 2018, noot redactie)

Wordt niet bijgehouden

“Wij beschikken op dit moment niet over het precieze aantal stemgerechtigde Niet-Nederlanders in Noordwijk”, aldus het college in zijn beantwoordingsbrief. Dat is ook niet nodig. Want: “Voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn diverse groepen Niet-Nederlanders stemgerechtigd. Elke persoon die aan de voorwaarden uit de Kieswet voldoet is stemgerechtigd. Er is geen onderscheid in expats, arbeidsmigranten en mensen die vanwege een andere reden in de gemeente ingeschreven zijn.”

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat