Datum: 27-09-2021 - 06:33
06
apr
'18
Brandveiligheid recreatieparken flink verbeterd
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Brandveiligheid recreatieparken flink verbeterd

Brandveiligheid op recreatieparken. Cruciaal voor een badplaats als Noordwijk. En daar is terecht door de gemeente, de Brandweer Hollands Midden, de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) en de recreatieparken veel aandacht aan besteed. De afgelopen twee jaren zijn succesvolle maatregelen genomen om de brandveiligheid te verbeteren.

 

Werkbezoek aan recreatieparken

Om deze maatregelen te bekijken, bracht burgemeester Jan Rijpstra samen met zijn collega-burgemeesters Cornelis Visser (Katwijk) en Gerrit Goedhart (Noordwijkerhout) op woensdag 28 maart 2018 een bezoek aan een aantal recreatieparken in Noordwijk. Ook de directeur van de ODWH, Marlies Krul – Seen, en een delegatie van de brandweer waren aanwezig.

Duinhorst, De Carlton, Relaxing Crow en Bos, Zee en Duin

Vier recreatieparken stonden op het programma. Parken waar (ingrijpende) voorzieningen getroffen zijn of nog genomen moeten worden. Zo voldeden Bungalowpark Bos, Zee en Duin, Camping Relaxing Crow en Camping De Carlton aan alle gestelde eisen op het gebied van bluswatervoorziening en bereikbaarheid. Bungalowpark Duinhorst wil deze aspecten dit jaar nog op orde brengen.

27 recreatieparken voldoen aan de eisen

Naast de vier bezochte recreatieparken zijn er nog vele andere parken in Noordwijk. Eind 2015 startten de gemeente, de brandweer en de ODWH met een plan om alle 30 recreatieparken op een brandveilig niveau te brengen. Tijdens de inspecties bleek een enkel park al volledig te voldoen. Overige parken moesten noodzakelijke voorzieningen treffen. 

Ruim twee jaar later voldoen 27 recreatieparken aan de gestelde eisen. De overige drie parken zijn druk bezig om de gestelde eisen te halen.

Ontruimingsplan, rookmelders en bluswatervoorziening

Deze 27 recreatieparken hebben een ontruimingsplan, een middel bij de toegang waardoor de brandweer zonder hulp van buitenaf op het terrein kan komen, rookmelders in de recreatiewoning en een bluswatervoorziening. Ook zijn de paden geschikt gemaakt voor een blusvoertuig, zodat deze zo dicht mogelijk bij de recreatiewoningen kan komen. 
Verder werden door een aantal terreinen andere maatregelen genomen om brandgevaar te voorkomen, zoals het verwijderen van coniferen tussen stacaravans.

Recreatiewoningen op voldoende afstand

Uiteindelijk moeten de recreatiewoningen op alle parken op voldoende afstand van elkaar staan. Daarmee wordt de kans op brandoverslag drastisch verkleind. Bij diverse parken is dit al het geval, maar ook andere recreatieparken moeten daar in de toekomst aan voldoen, net als het aanleggen van voldoende uitvalswegen op het terrein. Deze punten krijgen de komende periode meer aandacht.

Succesvolle samenwerking

Burgemeester Rijpstra keek tevreden terug op het werkbezoek. “In Noordwijk zijn de afgelopen twee jaren grote stappen gemaakt. De brandveiligheid op onze recreatieparken is flink verbeterd. Een goede samenwerking tussen de brandweer, de ODWH, de recreatieparken en de gemeente.”

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.