Datum: 24-09-2018 - 17:47
13
mrt
'18
Indrukwekkende voorstellingen van Finse en Nederlandse leerlingen met thema Anne Frank
Geschreven door Richard van Egmond

Indrukwekkende voorstellingen van Finse en Nederlandse leerlingen met thema Anne Frank

In het kader van internationale uitwisseling op het Teylingen College Leeuwenhorst waren 25 leerlingen uit Finland te gast voor het theaterproject Youth Europe and Theatre (YET), dat de 19e editie beleefde. Het doel om onder leiding van Finse of Nederlandse regie een theatervoorstelling te maken.

De leerlingen kunnen binnen het project de rol van 'actor', 'art' of 'media' op zich nemen. De 'actors' vormen twee gemengde groepen en maken onder Finse of Nederlandse regie een theatervoorstelling. De 'art'-leerlingen verzorgen onder leiding van een art-director (docent beeldende vorming) de vormgeving van de voorstelling en het 'media' team zorgt voor de publiciteit rond het project. Dat resulteerde in twee verschillende voorstellingen met hetzelfde uitgangspunt, namelijk Anne Frank. Het Nederlandse team belichtte de Jodenvervolging en het leven in Het Achterhuis door diverse citaten uit het boek te gebruiken en theatraal indrukwekkend vorm te geven. Ze slaagden er in het leven daar invoelbaar te maken voor het publiek. Het publiek voelde de angst in Het Achterhuis, de positiviteit van Anne en werd uiteindelijk tot tranen toe geroerd. Het Finse team stak het anders in, omdat zij het dagboek van Anne Frank en de details ervan anders beleven dan de Nederlanders. Dat team werkte het thema uit: zij gebruikten de metafoor van een onbewoond eiland voor Het Achterhuis, waar de 'bewoners' niet vanaf konden. Op die manier kwam de boodschap duidelijk over: samen staan we sterk en blijf hopen. Gedurende het hele project is Engels de voertaal, wat uitermate uitdagend en leerzaam is voor de deelnemers.


Het Nederlandse team bestond uit: Laura Martin en Nicolette Terhaag (regie), Julia Saal (vormgeving) en Pauline van Eeden (coördinatie en ondersteuning muziek). Het Finse team bestond uit: Hanna Hautula (regie), Elina
Tähtelä (regie-assistent en dans),
Kaisa Karvinen (vormgeving) en Mervi Hälinen (coordinator).

De uitwisseling duurde in totaal veertien dagen, waarvan er zo'n vijf aan repetities voor de voorstelling besteed konden worden, wat de prestaties van de beide teams nóg indrukwekkender maakte. En door het intensieve programma leren de leerlingen elkaar écht kennen en sluiten vaak vriendschappen voor het leven.

U kunt de belevenissen van YET terugkijken op de website: http://yet.nu/  En via Facebook: https://www.facebook.com/Yet15/

fotoverslag ©Richard van Egmond

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat