Datum: 26-02-2020 - 22:42
30
jan
'18
Nieuwjaarsreceptie van de PvdA-GroenLinks Noordwijk
Geschreven door PvdA-GroenLinks

Nieuwjaarsreceptie van de PvdA-GroenLinks Noordwijk

Afgelopen zaterdag was de nieuwjaarsreceptie van de PvdA-GroenLinks Noordwijk. De bijeenkomst – onder genot van een hapje en een drankje - werd goed bezocht door de leden van PvdA en GroenLinks.

Na een korte introductie van beide voorzitters Peter Koster (GroenLinks) en Bernard Koëter (PvdA) keek wethouder Marie José Fles terug op het afgelopen politieke jaar. De wethouder maakte duidelijk dat deelname aan het college bijdraagt aan het realiseren van onze doelstellingen op de groene en sociale dossiers. Ook gaf zij aan dat ‘haar’ werk er nog niet op zit en dat zij de klus graag af wil maken in het nieuw te vormen college na de gemeenteraadsverkiezingen in november.

Vervolgens keek Louis Koppel als fractievoorzitter PvdA-GroenLinks vooruit naar de komende gemeenteraadsverkiezing.

Net als bij de algemene beschouwingen stelde hij dat sociale koop niet bestaat. Een woning van 200.000 euro is alleen te financieren voor mensen met een inkomen vanaf 45.000 euro en dat heeft helemaal niets met sociaal te maken.

In de nieuwbouwwijk Bronsgeest zal 30% sociaal worden gerealiseerd waarbij minimaal 20% sociale huur (overige sociale koop). Als het aan de fractie van PvdA-GroenLinks ligt zullen deze percentages worden aangepast en zal het credo betaalbaar voor de wijk Bronsgeest gaan gelden.

  • Minimaal 30% sociale huur met een goede spreiding tussen 500 en 710 euro per maand, hierbij gaat de voorkeur van de fractie uit naar goedkope huur tot 550 euro per maand.
  • Voor de middeninkomens die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en te weinig inkomen hebben om een woning te kunnen financieren dienen er huurwoningen te komen vanaf 710 euro.
  • Betaalbare koopwoningen met een prijs zo rond de 190.000 euro v.o.n.

De aandacht in de media voor het grote tekort aan betaalbare (huur)woningen sterkt de fractie in haar mening.

De fractie zal aandacht blijven vragen voor duurzaamheid in de wijk Offem Zuid. De fractie is van mening dat gezien de mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen, er bij de ambities van het college en de ontwikkelaar wel een schepje bovenop mag.