Datum: 17-10-2018 - 03:52
06
dec
'17
Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie
Geschreven door Nederlandse Coeliakie Vereniging

Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie

Vol verwachting klopten vele kinderharten van jongens en meisjes met coeliakie, toen Sinterklaas dit jaar voet aan wal zette in Nederland. Sinterklaas had namelijk een hele speciale Piet meegenomen: de Glutenvrije Piet, die voor kinderen met een glutenintolerantie, glutenvrije pepernoten had meegenomen.

Voor de ruim 75.000 kinderen in Nederland die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen, is de intocht van Sinterklaas helemaal niet zo’n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en moeten vaak thuisblijven tijdens de Sinterklaasintocht. De Nederlandse Coeliakie Vereniging vond dat dit moest veranderen. Samen met enthousiaste vrijwilligers werd er daarom voor gezorgd dat er op meer dan zestig locaties een Glutenvrije Piet meeliep tijdens de intocht. Het hulpje van Sint voorzag kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten. Het strooigoed dat de Glutenvrije Piet bij zich had, werd door hoofdsponsor HeJa Teff vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Succes

Bij veel intochten liep er voor het eerst een Glutenvrije Piet mee bij de intocht van Sinterklaas. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Vanuit een van de vrijwilligers van de NCV, Monique Stevens, moeder van twee kinderen met coeliakie, is het idee voor de Glutenvrije Piet ontstaan. Zij vond dat een sinterklaasfeest juist voor alle kinderen is, óók voor glutenvrije kinderen. Bij de NCV meldden zich in amper een paar weken tijd zich tientallen vrijwilligers om ook Glutenvrije Piet te worden in hun eigen gemeente.

Uit de vele reacties van ouders met kinderen met coeliakie bleek hoe groot de behoefte aan een Glutenvrije Piet was. “Eindelijk kan mijn zoon ook meesnoepen!”, “Een geweldig initiatief waar jullie mij maar vooral mijn kinderen héél blij mee hebben gemaakt, heel bijzonder en mooi dat deze Piet in ons dorp was” en “De glutenvrije pepernoten waren een groot succes, het is zo leuk om mijn dochter eindelijk blij te zien”.

Ook de Glutenvrije Pieten zijn blij dat ze hun steentje hebben kunnen bijdragen. “De kinderen keken hun ogen uit, toen ze zagen dat er ook voor hen glutenvrije pepernoten waren”, “Naast de blije gezichtjes van de kinderen én hun ouders, kregen we veel positieve reacties van andere mensen langs de route” en “Het was echt een heel groot feest om dit te mogen doen, voor ons is het zeker voor herhaling vatbaar, volgend jaar doen we weer mee”.

Meedoen als Glutenvrije Piet in 2018?

Dankzij de Glutenvrije Piet kunnen glutenvrije kinderen ook genieten van een onbezorgd sinterklaasfeest. Iedere organisatie – ondernemersverenigingen, basisscholen, ziekenhuizen, bedrijven et cetera – die hieraan wil bijdragen, kan meedoen met de Glutenvrije Piet. Wil je graag helpen om glutenvrije kinderen ook een onbezorgd sinterklaasfeest te geven? Meld je dan alvast aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en houd de website van de NCV, www.glutenvrij.nl, in de gaten voor meer informatie.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Ook in Noordwijk liep er tijdens het binnenhalen van Sinterklaas met de Zwarte Pieten op zaterdag 18 november een Glutenpiet mee.

 

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat