Datum: 13-08-2020 - 22:59
24
okt
'17

Najaarslezing De Oude Dorpskern: Max Liebermann, schilder van Noordwijk

De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern zal dit jaar op vrijdagavond 10 november 2017 om 20.00 uur plaatsvinden, wederom in onze mooie Oude Jeroenskerk. Voorafgaand aan de tentoonstelling ‘Max Liebermann en het Duits impressionisme’ in het Haags Gemeentemuseum vanaf 24 maart 2018, zal Helmus Wildeman een lezing verzorgen over het werk en verblijf van deze schilder in Noordwijk.

 

Max Liebermann wordt beschouwd als de grootste impressionistische Duitse schilder. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit o.a. zo’n 1.500 olieverfschilderijen, waarvan er honderden zijn  tentoongesteld over de hele wereld. In de Max Liebermannsaal in het Museum der Bildende Künste in Leipzig waan je je in Noordwijk.

Tweede vaderland
Nederland was voor Max Liebermann zijn tweede vaderland. Hij had grote bewondering voor de schilderkunst van Rembrandt en Frans Hals. Hij was bevriend met diverse schilders zoals vader en zoon Israëls, Jan Veth en Anton Mauve. Van 1872 tot 1913 verbleef hij vrijwel elk jaar een periode van 1 à 2 maanden in Nederland.

Liefde voor Noordwijk

Van 1905 tot 1913 was Noordwijk ( meestal Huis ter Duin) in de zomer zijn verblijfplaats. In totaal zijn meer dan 120 olieverfschilderijen terug te voeren op een Noordwijkse locatie.

Van de vele schilders die in Noordwijk actief zijn geweest, kan Max Liebermann worden beschouwd als de allergrootste. Hij geldt in Duitsland als één van de belangrijke vernieuwers van de schilderkunst rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw.

Tijdens de najaarslezing van De Oude Dorpskern vertelt Helmus Wildeman (in 2013 Noordwijker van het jaar) die zich de laatste jaren heeft ondergedompeld in het leven en werk van Max Liebermann over zijn leven als telg van één van de rijkste Duitse families, zijn belevenis van het zowel Duits als Joods zijn, zijn vernieuwingsdrift en zijn liefde voor Nederland en Noordwijk. Ook geeft hij  een vooruitblik op de in het voorjaar in te richten Max Liebermann Route in Noordwijk.


Oude Jeroenskerk op 10 november om 20.00 uur

Toegang gratis, en koffie vanaf 19.30 uur
www.deoudedorpskern.nl

Meer informatie: Paul de Vreede 0653 13 75 18    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)