Datum: 06-07-2022 - 11:59

De ene partij zet een onschuldig marktkraampje neer en krijgt een boete van 250 euro. De andere partij zet grote borden langs de weg en de gemeente  kijkt systematisch weg. Voor beide zaken –kraampje en verkiezingsbord– is een vergunning nodig. Dat is op zich al onwenselijk. Maar dat de ene partij een boete krijgt, terwijl de andere wordt ontzien, daar klopt natuurlijk niets van….

Hoe ver durft de gemeente te gaan met bekrompen regeltjes? Te ver, zo bleek afgelopen zaterdag. In een zonnige Kerkstraat zette Partij voor de Inwoners een kraampje met blauwe spaarvarkentjes neer. Na enige tijd kwam er een  BOA opdagen. Het kraampje moest weg. Want voor het innemen van een standplaats is een vergunning nodig. John van der Klauw: “Die vergunning hadden we niet aangevraagd. Een vergunning, voor een maatschappelijk kraampje, dat er staat van 11 tot 2, eens in de 4 jaar. Moet dat echt?”

Haast met de verkeerde dingen

Lijsttrekker Alfons Morssink is, op zijn zachtst gezegd, niet zo blij met de houding van de gemeente. “In plaats van energie steken in onnodige vergunningen, had de gemeente ook het tegenovergestelde kunnen doen. Zelf actief zorgen dat er kramen klaar staan in verkiezingstijd. Zo ging het in de tijd dat ik wethouder was. Toen had je geen vergunning nodig voor de vrijheid van meningsuiting. Toen werden de partijen juist door de gemeente geholpen bij het activeren van de kiezers. Het is juist goed als partijen op een marktje in zon en regen bij elkaar staan. Want uiteindelijk moet je ook samen zitten in de gemeenteraad.”

Inwoners beboet...

De BOA gaf aan dat zij –ondanks het feit dat ze eigenlijk die morgen vrij was– speciaal was gestuurd. Iemand had geklaagd bij de burgemeester. Kennelijk wilde de burgemeester heel graag dat er gehandhaafd werd. De kraam werd niet weggehaald, de BOA vervolgde haar ronde en kwam terug met twee collega’s. Die schreven toen een boete uit van € 250. Deze moest ter plekke betaald worden, want anders... Om meer schade te voorkomen is de kraam toen afgebroken.

...fractievoorzitter gespaard

Hoe anders gaat de gemeente om met bijvoorbeeld het bord, dat de fractievoorzitter van PUUR aan de weg heeft gezet. Of andere nog veel grotere borden van deze en andere partijen op diverse bollenpercelen en weilanden. Dit is ook allemaal gebeurd zonder vergunning. De Partij voor de Inwoners vindt het verkeerd, dat er überhaupt een vergunning nodig is voor zulke tijdelijke borden. Groot of nog groter, laat ze lekker staan tot de zaterdag na 16 maart. Maar de rol van de gemeente blijft dubieus. Alfons Morssink: “Ook dit maakt weer duidelijk, dat het bestuur ver verwijderd is van de inwoners. Ga dus in ieder geval stemmen en zet inwoners weer op 1.”

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.