Datum: 05-12-2020 - 12:44

Column door notaris Timmers uit Lisse: Niets krijgen en toch belasting betalen ?

Notaris Rob Timmers heeft samen met twee kandidaat-notarissen vorige maand een lezing verzorgd bij de FNV Bollenstreek. Tijdens de presentatie is in hoofdlijnen het erfrecht en het levenstestament besproken. Wat opviel, is dat er tijdens de lezing meerdere malen naar voren kwam dat de luisteraar het vreemd vond dat er belasting betaald moet worden over de erfdelen van de kinderen, die je niet hoeft uit te keren.

Ook voor Robert is dit geval. Een maand na het overlijden van zijn echtgenote wordt hij door de belastingdienst verzocht erfbelastingaangifte te doen. Hij heeft niet veel geld meer op de bank. Al het geld is in het huis gaan zitten bij de verbouwing en de aflossing van de hypotheek. De schrik zit er helemaal in als Robert van de notaris hoort dat hij over de erfdelen van zijn beide kinderen belasting moet betalen. Moet hij nu een weer naar de bank om geld te lenen? Verbaast en geschrokken maakt hij een afspraak met de notaris om te bespreken hoe dit nu kan. Hij heeft destijds toch bij een notaris een testament opgemaakt?
 
De notaris luistert naar het verhaal van Robert en neemt zijn testament door. Het is een testament van ver voor de wetswijziging. De kinderen zijn wel erfgenaam voor hun kindsdeel, maar krijgen hun erfdeel niet uitgekeerd; de langstlevende blijft dit aan hen schuldig én betaalt de erfbelasting.
De notaris licht de beperking van het verouderde testament toe en vertelt: “uw testament voorziet niet in slimme mogelijkheden om gebruik te maken van de fiscale vrijstellingen. De vrijstelling van de langstlevende blijft grotendeels onbenut en het erfdeel van de kinderen is fors meer dan hun vrijstelling. Dit kan beter legt de notaris uit. Ook hadden de kleinkinderen in de testament opgenomen kunnen worden zodat van ook van hun vrijstelling gebruik gemaakt had kunnen worden. Met een modern slim testament had de belastingaanslag tot nihil beperkt kunnen worden.
 
Nieuwsgierig vraagt Robert wanneer er in zijn situatie geen erfbelasting verschuldigd was. Dit was het geval geweest als uw gezamenlijk vermogen niet meer had bedraagt dan € 120.000. Het erfdeel van zijn beide kinderen was dan gelijk aan hun vrijstelling.
 
Robert concludeert dat hij nu dus wordt afgestraft, omdat hij samen met zijn echtgenote heeft besloten om in hun huis te investeren en de hypotheek af te lossen. De waarde van het huis wordt meegenomen bij het berekenen van de verschuldigde erfbelastingaanslag. Enerzijds geeft de notaris hem hierin gelijk, maar anderzijds geeft de notaris ook aan dat over het spaargeld op de bank erfbelasting betaald moet worden en dat het hebben van spaargeld op de bank tegenwoordig een dure hobby is.
 
Robert besluit voor zich zelf een slim testament op te laten stellen zodat het bij zijn nalatenschap goed geregeld is.
 
Uw oplossing: een modern testament is onmisbaar om slim met de belastingdruk om te gaan.
 
Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebooknotariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebooknotariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2017-06-30 08:14:43", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/9569f136a87468edc86623794071e3d5_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.