Datum: 05-12-2020 - 12:03

Pensioen en (v)echtscheiding: door notaris Rob Timmers

Sjaak heeft als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gekozen voor pensioen in eigen beheer. Hij tekende de door zijn accountant opgestelde (standaard) pensioenovereenkomst en de zaak was geregeld. Het leek toen allemaal zo simpel…

Door Rob Timmers, notaris te Lisse

Na jaren van een goed huwelijk zijn Sjaak en Susanne beland in een langdurende en vervelende (v)echtscheiding. Deze ellendige periode ligt gelukkig al een paar jaar achter Sjaak en heeft hij zijn draai weer gevonden evenals een nieuwe liefde.

Echter de recentelijk aangekondigde maatregelen om het pensioen in eigen beheer (PEB) af te schaffen doet het oud zeer weer naar boven komen.

 

Vóór 1 juli

Sjaak besluit onderzoek te doen om na te gaan of er voor hem een voordeel te behalen is bij de afschaffing van de PEB en snapt dat er haast geboden is. Voor 1 juli 2017 moet hij de zaak geregeld hebben anders gaat het fout en loopt hij het risico op een enorme belastingaanslag.

 

Instemmen ex-partner

Het liefst wil Sjaak zijn pensioen in een keer afkopen, zeker nu dit een fikse belastingkorting met zich meebrengt. Probleem is alleen dat zijn ex met de afkoop moet instemmen en een vergoeding dient te krijgen. Sjaak ziet de bui al hangen; weer een moeizaam proces waarbij 1 juli bij voorbaat onhaalbaar is. Het betreft ingewikkelde materie en gaat om veel geld, waartoe Sjaak besluit zijn notaris te benaderen voor advies.

 

Ouderdoms- en nabestaandenpensioen

De notaris geeft direct aan het probleem te herkennen en erkent dat de materie niet bepaald de makkelijkste is. Uit het gesprek volgt dat Sjaak in het echtscheidingsconvenant zijn ouderdomspensioen goed geregeld heeft, maar het nabestaandepensioen nog deels voor zijn ex is. Het nabestaandepensioen speelt pas ná het overlijden van Sjaak. Als zijn ex voor hem overlijdt is er niets aan de hand. Het gaat hier dan ook om een voorwaardelijk recht op nabestaandenpensioen.

 

Het berekenen van de waarde van dit voorwaardelijk nabestaandenpensioen is erg lastig. Er moeten aannames worden gemaakt, waaronder het maken van een inschatting van het risico en de gevolgen als Susanne eerder dan hij overlijdt. Sjaak kan de verwijten van zijn ex al dromen; het is allemaal in haar nadeel, het vertrouwen is geschaad, het addertje onder het gras, enzovoorts.

 

Bevriezen van het pensioen

Om een onbevredigende discussie met zijn ex met alle kosten van dien te voorkomen stelt de notaris voor de oplossing te zoeken in het bevriezen van het pensioen. De voordelen van het afkopen (minder belasting betalen, een simpele jaarrekening en geen accountantskosten) zijn er niet, maar de rust blijft gehandhaafd. Het bestaande pensioen wordt gesteld op de (veel lagere) fiscale waarde en wordt premievrij gemaakt.

De notaris kaart ook het testament van Sjaak aan. Het gebrek van een slim testament kan tot gevolg hebben dat Sjaak zijn zelf opgebouwde vermogen via zijn kinderen bij zijn ex terecht komt. Allesbehalve wenselijk! De notaris weet gelukkig oplossingen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.

 

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.

 

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2017-06-19 10:58:04", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/74211773c1a5c9f7ecded1bee7a2c37a_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.