Datum: 05-12-2020 - 12:40

Column van Notaris Timmers: Met een levenstestament houdt u de regie in eigen hand

Met een levenstestament houdt u de regie in eigen hand. Mensen leven gemiddeld langer en ouderdom komt met gebreken. Steeds meer mensen zijn niet meer in staat hun belangen te behartigen. Ook wil men steeds meer zelf de regie houden over lijf, leven en goed, zo lang dat kan. Daarom is het goed om nu al na te denken over de situatie waarin u dat straks misschien niet meer zelf kunt....

De vervolgvraag is: Wie wilt u dat uw belangen behartigt als u dit zelf niet meer kunt? 

Door Rob Timmers, notaris in Lisse

Regie in eigen hand

Met een levenstestament kun je de regie over je leven in eigen hand houden. Veel meer dan wanneer er een wettelijke regeling van toepassing is, zoals bewind of mentorschap.

Als je onder bewind gesteld moet worden is er al sprake van een moeilijke situatie. Het volgen van een onderbewindstellingsprocedure is dan vaak extra belastend en lastig.

De bewindvoerder is niet vrij om naar eigen inzicht met het vermogen om te gaan. Deze heeft namelijk een machtiging nodig van de kantonrechter om over het vermogen van de onder bewindgestelde te beschikken. In de praktijk blijkt dat de kantonrechter niet wil meewerken aan bijvoorbeeld schenkingen, belastingbesparende constructies of het onderbrengen van je vermogen in een spaargeld B.V.

 

Met een levenstestament kan dit wél.

 

In een levenstestament kunt u laten vastleggen wat uw wensen zijn als het gaat om het beheer van uw financiën, het nemen van medische beslissingen en persoonlijke verzorging. Ook kunt u de kinderen machtigen om een “second opinion” aan te vragen zonder dat een arts zich achter het medisch geheim kan verschuilen. U beslist zélf in welke situatie u bepaalde bevoegdheden geeft en aan wie u deze bevoegdheden geeft.

 

Bevoegdheid partner

Veel mensen denken dat de partner automatisch de aangewezen persoon is die dergelijke zaken mag afwikkelen, maar dat is niet het geval.

 

Mocht u bijvoorbeeld uw woning moeten gaan verkopen, maar bent u niet meer in staat uw eigen belangen te behartigen, dan kan uw partner niet zelfstandig namens u de woning verkopen. In dat geval zal uw partner een onderbewindstellingsprocedure moeten starten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het opheffen van bankrekeningen. Een levenstestament had hier dan uitkomst kunnen bieden.

 

Regulier testament versus levenstestament

Soms denken mensen ook dat zij een en ander al goed geregeld hebben als zij in een "regulier" testament hun partner tot erfgenaam / executeur hebben benoemd. Het verschil tussen een "regulier" testament en een levenstestament zit hem echter in het feit dat het eerste pas in werking treedt als u daadwerkelijk bent overleden. Een "regulier" testament werkt dus niet als u tijdens leven in een situatie komt waarin u geestelijk niet meer in staat bent bepaalde beslissingen te nemen, denk aan Alzheimer, dementie en dergelijke.

 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008.
Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook/NotariskantoorTimmers.

.

Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook/NotariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2016-12-20 08:26:12", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/6f689c33be7d30f035c502dbb01628da_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.