Datum: 05-12-2020 - 12:12

Column door Notaris Timmers uit Lisse: Anoniem vermogen

De Quote 500 is zojuist op de mat gevallen bij Hans van der Berk. Samen met zijn zoon Tom neemt hij de lijst van rijkste personen per gemeente door. “Nou, pap, nog even doorwerken en dan sta jij er volgend jaar misschien ook in”, grapt Tom, verwijzend naar het topjaar dat het bedrijf van Hans achter de rug heeft.

De opmerking van zijn zoon zet Hans aan het denken. “Zou je er iets tegen kunnen doen?” Hans besluit een afspraak met zijn notaris te maken.

 

Door Rob Timmers, notaris in Lisse

“Tom ziet de humor er wel van in, maar mijn vrouw en ik moeten er niet aan denken om in zo’n lijst te komen staan”, legt Hans de notaris uit. “Het brengt criminelen alleen maar op ideeën.” De notaris vertelt dat meer personen in de Quote 500 er zo over denken. “Omdat de publicatieplicht van bedrijven steeds meer toeneemt en resultaten vrij op te vragen zijn via de Kamer van Koophandel, kunnen derden relatief makkelijk achter je vermogen komen. Ik krijg steeds meer vragen over mogelijkheden om een deel van het vermogen minder zichtbaar te maken.”

Aanpassen naam
De notaris geeft aan dat er verschillende mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat het uitzoeken van iemands vermogen moeilijker wordt. “Het hoofddoel is daarbij niet het besparen van belasting, maar het minder zichtbaar maken van je vermogen. Zo voorkom je niet alleen dat je in de Quote 500 terecht komt, maar ook dat criminelen jou in het zicht krijgen.” Een van de makkelijkste oplossingen is het aanpassen van de naam van de vennootschap. “Als de naam niet naar jou te herleiden is, wordt het zoeken al lastiger. Ook kun je het kantooradres van je vennootschap wijzigen. Je bent aan huis begonnen en hebt uiteindelijk je kantoor naast je woning uitgebreid. Als je bijvoorbeeld het adres van je accountant neemt, is dat moeilijk traceerbaar.” De notaris geeft aan dat het bedrijf verhuizen naar het buitenland niet per se helpt. “Bovendien wil je baas over je eigen vermogen blijven. Dus werken met internationale trustkantoren, een vestiging in het buitenland, het is allemaal veel gedoe, het kost veel en je bent afhankelijk van onbekende adviseurs. Dat wil je natuurlijk niet.”

Commanditair
Een verdergaande oplossing is volgens de notaris het onderbrengen van je aandelen in een commanditaire vennootschap (cv). “Zonder belastingheffing kun je vermogen uit je holding in deze cv inbrengen. De cv heeft geen publicatieplicht. Zo kun je een deel van het vermogen van je onderneming anoniem maken.” Hans is geïnteresseerd in deze oplossing. Hij maakt een vervolgafspraak met de notaris om verder te praten over de mogelijkheden om een deel van zijn vermogen af te schermen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2015-11-14 23:00:00", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/002a8b24df33f103d3de8d882e515849_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.