Datum: 27-09-2023 - 17:09

Column Linda Driebergen, Register Vinoloog uit Rijnsburg: ‘De magie van wijn en kaas’.

Linda Driebergen, Register Vinoloog in Rijnsburg heeft enorm veel kennis over wijnen en hun achtergrond. Ze verzorgt in haar prachtige keuken met regelmaat mooie wijncursussen op verschillende niveau's. Daarnaast is haar keuken beschikbaar voor lunch en diner met bijpassende wijnen, proeverijen met bijpassende hapjes, high wine en meetings. Kom ook eens langs in haar wijnlokaal waar altijd bijzondere wijnen open staan om te proeven en aan te schaffen. Vandaag vertelt Linda alles over de magie van wijn en kaas...

De magie van wijn en kaas
Wij Nederlanders zijn gek op kaas. We starten ‘smorgens bij het ontbijt al met een lekkere bruine boterham met kaas. Bij de lunch stoppen we weer een plak kaas op ons brood en ‘s middags uit het werk of na school is een stuk kaas een welkome snack. Bij het diner gratineren we de bloemkool met een laagje kaas en ’s avonds bij de borrel lusten we ook wel weer een stukje.

’s Lands wijs
Ieder land heeft zijn eigen gewoonten. In Spanje wordt kaas als tapas gegeten, in Portugal wordt een klein lepelkaasje bij het brood vooraf geserveerd. Fransen zijn (na de Grieken!) de grootste kaasconsumenten ter wereld. Een mooie maaltijd wordt afgerond in stijl met wat kaas. Ook wordt er in de keuken veel kaas gebruikt, zoals bij een Salade Parisienne. In ieder dorpje of stadje vind je op de markt de plaatselijke boeren met hun eigen kazen.

Wat je in Nederlandse restaurants veel tegenkomt, is een kaasplankje aan het eind van de maaltijd met vier of vijf stukjes kaas. Het is de bedoeling dat je de kazen in de volgorde van licht en fris naar stevig en rijp eet. Er wordt hier dan meestal één wijn bij geserveerd, en (drama!) heel vaak port.

Licht en stevig
In de betere restaurants let men goed op de volgorde van de gerechten in combinatie met de wijn. Lichte gerechten worden gecombineerd met lichtere wijnen,  stevige gerechten met pittige smaken met een stevige wijn. Het is me een raadsel waarom er dan bij vier verschillende kazen, van licht en fris, via mooi gerijpt naar stevig en pittig, maar één wijn geschonken wordt. Terwijl, écht waar, de fantastische Brie de Meaux, de koning van de kazen, werkelijk hemels smaakt met een Saint Joseph. En wat dacht je van een Saint Mauré de Touraine met een Sancerre.

Wil je toch een port, kies er dan in ieder geval een stevige oude kaas bij die veel smaak heeft en pittig is. De zoetere port zal daar prachtig mee harmoniëren.

Match made in heaven
Wil je meer over kaas en wijn weten? Op 15 juli kun je aan de tafel van De Oude Keuken, aan de hand van tien kazen met vijf bijpassende wijnen én een port, ontdekken wat een ‘match made in heaven’ is en wat je beter niet kan combineren. Dat wordt genieten én kennis mee naar huis nemen om je familie en vrienden te verrassen met de mooiste kazen en wijn. Geef je op via https://www.deoudekeuken.com/wijnworkshop-wijn-kaas/

Deze column wordt verzorgd door Linda Driebergen Register Vinoloog. Voor meer informatie kijk op www.deoudekeuken.com 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.