Datum: 02-10-2023 - 11:18

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman….

Gordijnen

We hebben hier al aardig wat puntjes gevonden die met een kleine aanpassing echt wel geld gaan opleveren. Die energienota kan beslist lager worden. Maar dan komen de gordijnen ter sprake. Veel mensen hebben hun interieur met zorg ingericht en daar horen ook wel of geen gordijnen bij. En er blijken ook heel wat mensen te zijn die het een raar idee vinden om ’s avonds de gordijnen dicht te doen, zodra het donker wordt. “Niemand bij ons in de straat doet dat”, zegt deze huiseigenaar. “Dan krijgen we geklets als we dat wel gaan doen”.

Tja, wat moet je daarmee? Allemaal die gordijnen dicht zou de oplossing zijn. Ik heb in andere huizen ook al andere argumenten gehoord om de gordijnen open te laten. De vensterbanken staan vol, dat is lastig. Als je ze dicht doet hangen de gordijnen voor de verwarming. Ook niet praktisch. En zelfs ben ik al een paar keer in huizen geweest waar met veel zorg de zware gordijnen pas waren weggehaald en vervangen door heel dunne, half-transparante gordijnen. Twilight gordijnen. Voor wie dat nu net heeft gedaan, en daar een paar honderd euro voor heeft neergeteld, is het begrijpelijk dat die oude gordijnen niet terugkomen. Maar voor wie nu op het punt staat om die superdunne gordijnen te nemen, is het wel de moeite waard een kleine berekening te maken. In dit huishouden heeft meneer helemaal geen zin in geld uitgeven aan nieuwe dunne gordijnen, maar mevrouw wil ze juist wel. Haar zus heeft dat ook laten doen en het staat prachtig.

We gaan toch maar eens na wat de nadelen zouden kunnen zijn. Ten eerste de kou op je schouders als je vlak bij het raam zit. Zelfs met dubbel glas, maar vooral bij enkel glas, is het vlak bij het raam zonder gordijnen altijd minder aangenaam. Het lijkt wel of er een soort koude deken naar beneden komt. Dan ga je al gauw de thermostaat maar een beetje hoger zetten. Dat is voor de rest van de kamer eigenlijk niet nodig, maar wel vlak bij de ramen. We gaan eens uitrekenen hoeveel de rekening naar beneden gaat als je de juiste gordijnen ’s avonds dicht doet. Voor iedere vierkante meter glas is dat per jaar een verschil van € 9,50 als je enkel glas hebt en € 3,50 als je dubbel glas hebt.

De hele pui aan de achterkant van dit huis is van glas. Dat is 15 m2. Aan de voorkant is er veel minder glas, 6,80 m2. Bij elkaar 21,80 m2. Gelukkig zit er na de verbouwing wel dubbel glas in. Hier kan dan € 75,- per jaar bespaard worden als de oude dikke gordijnen blijven en er geen nieuwe gordijnen worden gekocht. Die oude gordijnen moeten dan voortaan wel dicht gaan als het donker wordt. Bij enkel glas was de besparing € 207,- per jaar geweest! Gordijnen dicht doen lijkt dus wel een heel goed idee. Alleen, die flinterdunne gordijnen, die helpen lang niet zoveel als goede dikke gordijnen. Man en vrouw kijken elkaar eens aan. Ik zal van de winter nog eens langs fietsen en kijken wat het uiteindelijk geworden is: de portemonnee of de dunne gordijnen van de zus!

Afspraak maken

Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Foto: PR 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.