Datum: 02-10-2023 - 23:28

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman….

Zomerwarmte

In de zomer over je centrale verwarming spreken voelt een beetje raar. Is het eindelijk warm weer, dan ga je niet meer denken aan wel of niet een dekentje over je benen als je TV zit te kijken. Nee, nu gaan we denken hoe we kunnen voorkomen dat we bij echt hete dagen niet kunnen slapen van de hitte. Zullen we die airco nu wel of niet gaan aanschaffen? Nu zijn er mobiele en vaste airco’s. Natuurlijk zijn de mobiele airco’s in aanschaf goedkoper, maar ze maken meer herrie en ze zijn ook lang niet zo efficiënt. Toch wordt vaak de keus in een opwelling gemaakt voor de mobiele airco. Juist omdat het maar om een paar nachten per jaar gaat. En of je nu een mobiele of een vaste airco gebruikt: Eerst heb je de kosten van de aanschaf en stroom verbruiken ze allebei en dus kosten ze altijd geld. Kun je het niet gewoon prettig in huis hebben zonder een airco? Misschien toch wel.

We hebben twee weken geleden al gezien hoe je het hitteprobleem te lijf kunt gaan door de ramen en deuren en gordijnen dicht te houden zolang het buiten warmer is dan binnen. Vooral ’s ochtends vroeg, als het eindelijk fris is buiten, alles tegen elkaar open zetten, eventueel met een ventilator aan om de lucht snel te verversen en af te koelen. Dat werkt al heel goed, als je maar op tijd begint en niet wacht tot de warmte al binnen is.

Maar er zijn nog wel wat andere handige dingen die niets kosten en die je een veel beter gevoel geven. Dus, als je geen extra geld wilt uitgeven en energie wilt besparen dan zijn er een paar andere mogelijkheden. Een oud gordijn buiten tegen een raam of deur hangen, bij voorkeur daar waar de zon op staat, kan als een soort airco werken. Als je dat gordijn maar goed nat houdt. Misschien vinden de buren het raar staan, zo’n gordijn voor het raam, maar misschien is het dan aan de achterkant wel mogelijk. Een airco laat de lucht afkoelen doordat het de vochtigheid eruit trekt. Een soort verdampen. En verdampen doet afkoelen.  Met een nat gordijn kun je de airco imiteren. Hang een gordijn van onder in een bak water. Door de warmte verdampt dat water. Verdampen kost een heleboel energie: dat betekent dat het glas erachter flink afkoelt. In de kamer voel je dat de lucht achter dat raam koeler wordt. Het is net als een dikke natte badhanddoek op de camping over je koeltas leggen; daar onder wordt het steeds koeler, zolang de handdoek nat wordt gehouden.

En je eigen huid werkt ook zo. Als je met blote armen en benen in huis rondloopt kan het zweet steeds verdampen waardoor je je veel koeler voelt. Iedereen weet dat je in de winter niet met natte haren op de fiets moet gaan zitten omdat je dan een heel koud hoofd krijgt. Dan is het logisch om je haren juist nat te houden als het warm is. Dat doe je niet als je net een permanentje hebt gezet, maar anders is een natte haardos wel heel lekker.

En ten slotte natuurlijk heel veel water drinken. In de tropen drinken de mensen veel lauw water of al een beetje afgekoelde thee. Ik heb het geprobeerd: het werkt reuze goed! Geniet van de zomer, de blogs zijn even een maandje met vakantie.

Afspraak maken

Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Foto: PR 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.