Datum: 29-07-2021 - 12:09

Column Notaris Timmers: ‘Is samen ook gelijk?’

Eindelijk is het gelukt: Jim en Sophie hebben hun eerste huis gekocht! De spaarrekening van Jim en een schenking van zijn ouders zorgen ervoor dat de financiering van de woning ook geen probleem zal vormen. Jim en Sophie vragen zich wel af hoe ze dit moeten regelen. Ze besluiten om een afspraak te maken met de notaris....

De meerinbreng

Jim en Sophie leggen de situatie voor aan de notaris. Onderaan de streep komt het erop neer dat de koopprijs van de woning € 300.000 bedraagt en Jim zo’n € 60.000 meer zal betalen dan Sophie. Jim betaalt dus 20% meer aan het huis dan Sophie.

De notaris vertelt dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn om dit verschil vast te leggen.

Een verschillend eigendomsaandeel

Jim en Sophie kunnen ervoor kiezen dat Jim een groter aandeel krijgt in de eigendom dan Sophie. Omdat Jim meer betaalt zou hij voor 60% eigenaar kunnen worden en Sophie voor 40%.

Omdat Jim een groter aandeel krijgt in de eigendom is het bedrag dat hij meer betaalt, de meerinbreng dus, direct verrekend. Bij verkoop van het huis krijgt Jim dan een groter aandeel in de verkoopopbrengst. Het gevolg is wel dat je bij alle kosten moet nadenken of Jim dan ook niet een groter gedeelte moet betalen. Ingewikkeld hieraan is dat er kosten zijn die samenhangen met de eigendom van het huis, zoals de aflossing van de hypotheek, en kosten die samenhangen met het gebruik van het huis, zoals de kosten voor het verven en het behangen van de kamers en het betalen van de rente over de hypotheek. Het aflossen van de lening zorgt ervoor dat je bij de verkoop meer geld ontvangt. De rente is vergelijkbaar met de huur. Je bouwt hier niets mee op.

De notaris ziet de gezichten van Jim en Sophie betrekken als hij dit vertelt. Het huis is toch van ons samen en samen is toch 50/50 en steeds nadenken is erg ingewikkeld, stelt Sophie. En wat als ik geld erf van mijn ouders en dat in het huis stop, kunnen we dan de eigendomsverhouding zelf wijzigen?

Goed punt, geeft de notaris aan. Het wijzigen van de eigendomsaandelen is mogelijk maar is wel gedoe. Je hebt er een akte van de notaris voor nodig en daar zijn kosten aan verbonden. Ook moet je dan overdrachtsbelasting betalen.

Het aanpassen van de eigendomsaandelen heeft voordelen, je deelt mee in de waardeontwikkeling, maar kent ook nadelen. Belangrijk is om na te gaan wat het beste bij jullie past.

Jim en Sophie vinden het knap lastig en vragen aan de notaris wat de meeste stellen in deze situatie doen.

Nieuwsgierig naar de andere mogelijkheden? Deze zullen wij in onze volgende column toelichten.

In de tussentijd advies over wat het beste bij jullie situatie past, neem gerust met ons kantoor contact op. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2021-04-29 21:11:12", "image": "/media/k2/items/cache/53896ba325ca8c44f56116c58802821c_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.