Energiecoaches aan het woord: Jaap van Duin.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Jaap van Duin, die al een langere periode fungeert als Energiecoach van de Stichting Huurders Belangen Noordwijk voor de Noordwijkse huurders...

en nu ook meedraait in de groep van gemeente Noordwijk.

Woongedrag
Voor huurders van woningen van de corporaties, zoals Stek-wonen (vroeger NWS) en Sint-Antonius van Padua is voor velen een besparing in de modale en smalle beurs van groot belang. Vaak verneem ik het antwoord van huurders dat het vaak niet in hun begroting past om energiebesparende maatregelen te treffen, daar dan hun servicekosten hoger worden. Dat klopt! Maar de hogere servicekosten wegen niet op vergeleken met de besparing die meer dan 2/3e van het totale bedrag kunnen omvatten.

Bijvoorbeeld het gebruik van acht zonnepanelen levert bij 90% bezonning een gemiddelde van € 60,- op en zijn de servicekosten ongeveer € 20,-. Nu wil ik wel eerlijk zijn, want de vergoedingen voor het terug leveren worden jaarlijks lager, ook omdat de energiekosten voor elektriciteit lager worden. Daarom ook het advies dat de meeste besparingen verkregen worden door juist het grootgebruik, zoals het gebruik van de wasmachine en de droger, overdag te doen, als het licht is.

Bij veel huurders kwam ik vaak ook klachten over vocht, schimmel, en ook binnen in huis een koud gevoel. Nog steeds bemerk je het ouderwetse gedrag om ventilatie te sluiten en nog liever heel ouderwets om bijvoorbeeld kieren te vullen met oude kranten. Hierdoor wordt het klimaat in het huis te vochtig en juist door die vocht ga je rillen. Je kunt alleen een prettig leefklimaat in huis verkrijgen door te ventileren. Dit ook als er vocht en schimmelvorming op de binnenmuur ontstaat, moet er juist geventileerd worden. Dit geldt ook met de buitenmuur.

Zo zijn er meer zaken rond woongedrag, waaronder bijvoorbeeld een tv die je met de afstandsbediening uitzet. Vergeet het maar, het ding blijft in de stand-by lekker doordraaien en energie gebruiken. Zit er geen fysieke knop op, dan maar de stekker uit het stopcontact. Door dit soort besparingen, kun je jaarlijks met z’n tweetjes heerlijk een avondje uit eten.

Voor huurders van Stek en Padua de tip! U valt onder de regeling van ‘Zelf Aangebrachte Voorzieningen’. Bespreek dit met uw woonconsulent van de verhuurder, die u graag verder helpt met de besparingen, zoals zonnepanelen, spouwmuur- en vloerisolatie.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via www.bespaarafspraak.nl/noordwijk