Datum: 28-09-2021 - 09:46

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman...

Vandaag het energiegesprek gehad met bewoners van een seniorenflat van de woningstichting in Noordwijkerhout, een flat uit 2015. Mooi Hoog Rendement dubbelglas, goede ventilatieroosters, genoeg ruimte om een bank niet tegen de radiator te hoeven plaatsen. Waar zitten dan die hoge energiekosten in?

Een ventilatierooster blijkt recht boven de bank te zitten: tocht in de nek. Bewoners doen het rooster dicht en zetten elders een raam open voor de frisse lucht. Dat raam open jaagt te veel en te lang koude lucht de woning in. Door het open hebben van het raam reageert de thermostaat met een berichtje aan de radiatoren: jullie moeten aan gaan! Als je het raam openzet, moet je wel de thermostaat lager zetten. Anders ga je de buitenlucht verwarmen.

Hoe hoog staat die thermostaat? Dag en nacht op 20 graden. Bewoners dachten dat het opwarmen ’s ochtends te veel tijd en energie zou kosten, als ’s nachts de thermostaat op 15 graden zou gaan. Maar dat is echt niet zo. En als ’s ochtends de zon de kamer opwarmt, dan hoeft de verwarming helemaal niet al direct aan.

Ook hebben we alle thermostaatkranen op de radiatoren gecontroleerd. Daar zaten rare dingen bij: in de slaapkamer op de hoogste stand, terwijl de bewoners graag een koele slaapkamer hebben. Ik moest wel met mijn neus 10 cm van de grond gaan liggen om die kraan bij te kunnen stellen. In de hal stond de verwarming ook op stand 5. Helemaal niet nodig voor deze bewoners. Sommige mensen vinden het juist fijn als er ook koelere en warmere plaatsen zijn. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren.

Nadat we alles hadden doorgesproken bleek er een besparing van € 149,- per jaar mogelijk te zijn. Toch wel erg leuk als dat bedrag wordt teruggestort bij het bekend worden van de volgende jaarnota!

De woningstichting zelf doet ook aan energie besparen en opwekken. Mooie zonnepanelen op het dak. Maar, bij het ontmoetingsplekje voor de senioren hangt uit zuinigheid een bewegingssensor. Geen lampje dat je zelf aan en uit kunt doen. Zitten er een paar senioren met elkaar gezellig te praten, op Coronaafstand uiteraard, dan gaat steeds het licht uit. Dan moet iemand met zijn armen zwaaien om het licht weer aan te krijgen. Dan is de lol er gauw af. Dit lijkt me nou niet slim besparen.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.