Datum: 28-09-2021 - 08:40

Energiecoaches aan het woord: Henk Immerzeel.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Henk Immerzeel...

Van vraag: Hoe besparen op gas naar besparen op elektriciteit! De bewoner van een hoekappartement in Noordwijk, 3-hoog zonder bovenburen ontving mij met met de voor hem belangrijkste vraag: “Ik heb mijn gasrekening vergeleken met gasrekening van een vriend van mij in een vergelijkbaar appartement: Mijn rekening is veel hoger, maar waarom?” Hij had nog geen jaarafrekening, maar de hoeveelheid gas verbruikt in 3 maanden, september t/m november 2020, bedroeg 277 m3.

Gemiddeld jaargebruik voor een appartement aan gas is 940 m3. Deze vraag hebben wij direct aangepakt: Hij woont er alleen. Hij kookt op inductie, en gebruikt gas dus alleen voor de CV en warm water/douchen. Hij zet zijn thermostaat ruim 1 uur voor het naar bed gaan lager, heeft geen gordijnen voor zijn radiatoren hangen. Zijn ramen heeft hij voorzien van rolgordijnen. Hij zet de thermostaat niet hoger dan 20 graden.

Bij het bekijken van zijn cv-ketel ontdekten wij: de ketel is 15 jaar oud, het is een VR-ketel, de laatste onderhoudsbeurt vond volgens het etiket op de ketel 12 jaar geleden plaats! Zijn plan na onze inspectie: “Ik ga een cv-monteur bellen voor een beoordeling en onderhoudsbeurt van mijn ketel. Wellicht kan dit leiden tot een verminderd gasgebruik.” T

evens hebben wij zijn recent prachtig gerenoveerde appartement volgens de richtlijnen van het Energiegesprek geïnspecteerd. Daarbij viel op dat hij in zijn woonkamer 24 halogeen spotjes heeft verwerkt in zijn plafond. Ook in de gang, keuken en op zijn slaapkamer gebruikt hij halogeenlampen, totaal in zijn gehele huis ongeveer 40 halogeen lichtpunten. Wanneer hij alleen al deze verlichting zou vervangen door energiezuinige lampen (bijv. ledlampjes) zou hij al ongeveer € 400,- per jaar aan elektriciteit kunnen besparen.

Hij neemt het advies in gedachten, maar alle lampen zijn pas 4 maanden oud! Dus nu vervangen is geen optie voor hem! Ook een waterbesparende douchekop is hem aangeraden, besparing ook weer € 62,- per jaar.

De energetische maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR ++ glas gaat hij bespreken binnen de Vereniging van Eigenaren. Hierover is hem niets bekend.

Conclusie: Naast een hoog gasgebruik scoorde deze bewoner onbewust ook hoog in gebruik van elektriciteit: heel verrassend voor hem. Er valt voor hem dus nog veel winst te behalen mbt kosten voor water, gas en elektra: geschat € 500,- per jaar!

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via www.bespaarafspraak.nl/noordwijk 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.