Datum: 02-10-2023 - 09:01

Column Notaris Timmers: ‘Box 3 is mijn kindje... met straf?’

Woensdag ging al vroeg de telefoon. Cliënt: "Notaris, ik snap er niets meer van. Gisteren op Prinsjesdag hoor ik de Staatssecretaris vertellen: “box 3 is mijn kindje”, maar als ik naar de aanpassingen kijk dan lijkt het er meer op dat dit kindje niet wil luisteren en straf heeft gekregen. Er is zoveel kritiek op box 3 en er verandert nagenoeg niets...

Sterker nog, terwijl de rente inmiddels negatief is, gaat de box 3 belasting zelfs omhoog! Ik las in de stukken dat er dit jaar een evaluatie heeft plaatsgevonden van box 3, maar dat dit geen aanleiding gaf voor aanpassingen. Zelfs de Raad van State is zeer negatief over de voorgestelde aanpassingen. Ik volg het niet meer, wat is nu slim?"

De spaargeld BV blijft slim.

Notaris: "De spaargeld BV blijft een slimme oplossing. De voorgestelde verhoging van het heffingsvrije vermogen is maar zeer beperkt en werkt bovendien niet door voor de eigen bijdrage en de toeslagen. Ook wordt er weer een nieuwe definitie toegevoegd, namelijk de rendementsgrondslag. Het wordt dus allemaal nog ingewikkelder. Alle plannen die tot nu toe gemaakt zijn om box 3 aan te passen zijn mislukt. Het belasten van je werkelijk behaalde rendement brengt het bijhouden van een administratie met zich mee, net als bij een onderneming. Naast de fraudegevoeligheid die het met zich meebrengt, lijkt het mij voor een particulier en Belastingdienst ondoenlijk. Daarnaast behalen de meeste mensen nauwelijks rendement, omdat de spaarrente nihil is, of zelfs negatief. De Staatssecretaris zit dan met een tekort dat hij op een andere manier moet zien op te lossen."

Spaargeld BV bespaart belasting!

De notaris vervolgt zijn verhaal: "Het vervelende is dat het systeem van box 3 hetzelfde blijft, ondanks alle kritiek die er is. Dit betekent dat je als particulier belasting blijft betalen over je spaargeld, dat niets oplevert. Spaargeld kost dus geld.

Door slim te handelen kan je dit voorkomen, bijvoorbeeld door een spaargeld BV op te richten. Als je het goed aanpakt, is ook het bijhouden van je administratie van deze spaargeld BV een fluitje van een cent en levert dit een flinke belastingbesparing. Na inmiddels 7 jaar advies te geven over het oprichten van en om te gaan met een spaargeld BV, kunnen wij je van A tot Z begeleiden."

Wanneer levert een spaargeld BV geld op?

Als we naar de huidige plannen kijken, dan levert een spaargeld BV geld op:

- voor alleenstaande als je meer dan € 220.000 vermogen hebt;

- voor fiscale partners als je meer dan € 440.000 vermogen hebt;

- als je een laag inkomen hebt (bijvoorbeeld alleen AOW), maar wel meer vermogen hebt dan € 116.000.

Goed om te weten: de peildatum is 1 januari 2021. Je moet dus nog dit jaar actie ondernemen!

Geïnteresseerd of vragen over jouw persoonlijke situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ook in deze periode denken wij in persoonlijke oplossingen met u mee. Wij zijn gewoon bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op doordeweekse dagen via 0252 – 414 008 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2020-09-24 08:48:27", "image": "/media/k2/items/cache/2df5856577e2502c5d4c462f46c00ee9_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.