Datum: 28-09-2023 - 04:04

Column Notaris Timmers: Opdraaien voor de schulden van je ouder(s)

De schrik zit er goed in bij Leo en zijn zus Chantal. Vorig week overleed hun vader toch nog onverwachts. Het coronavirus is helaas niet aan hem voorbijgegaan. Terwijl ze druk bezig zijn met het regelen van de begrafenis zoekt een neef de financiën uit. Hij ontdekt dat hun vader zijn administratie al een tijdje had laten versloffen. Er zijn de nodige onbetaalde rekeningen aangetroffen....

"Moeten wij als zijn erfgenamen daar nu voor opdraaien?" vraagt Leo zich af. Volgens de neef kan het ook anders. Hij raadt ze aan direct een afspraak met de notaris te maken en om advies te vragen. 

De notaris legt de broer en zus uit dat ze zelf kunnen kiezen of en hoe ze de nalatenschap van hun vader aanvaarden. "Als je een nalatenschap zuiver aanvaardt, is het goed om te realiseren dat je ook aansprakelijk bent voor de schulden en dat als de schulden hoger zijn dan de bezittingen je met je privévermogen daarvoor aansprakelijk bent. Je aanvaardt een nalatenschap zuiver als je je zonder voorbehoud gedraagt als erfgenaam. Deze aanvaarding kan bijvoorbeeld blijken uit de verdeling van inboedel van je vader, door zijn pinpas te gebruiken of door zijn rekeningen te betalen."

Doorlopen hypotheeklasten De broer en zus geven tijdens het gesprek aan dat de woning van vader in slechte conditie is en zij een snelle verkoop somber inzien. De notaris wijst erop dat zij zich dan wel moeten realiseren dat de hypotheeklasten en alle andere woonlasten wel doorlopen en dat zij deze nu moeten dragen. Bovendien moet acht maanden na het overlijden de aangifte erfbelasting worden ingediend, ook al is het huis dan mogelijk nog niet verkocht. Omdat hierbij wordt uitgegaan van de WOZ-waarde, raadt de notaris Leo en Chantal aan om te checken of ze het eens zijn met die WOZ-waarde. "Als je deze te hoog vindt, dan moet je snel actie ondernemen."

Beneficiair aanvaarden De broer en zus vinden het nogal wat. "We hebben beiden onze handen al vol aan onze eigen vaste lasten", zegt Chantal. Deze coronatijd brengt voor ons veel onzekerheden mee. De notaris legt uit dat bij twijfel beneficiair aanvaarden een verstandige mogelijkheid is. Achteraf beneficiair aanvaarden is alleen mogelijk als je nooit van de schuld had kunnen weten, een beroep hierop slaagt niet snel. "De beneficiaire aanvaarding moet direct na het overlijden geregeld worden en voorkomt dat jullie zelf financieel in de problemen raken.

Er zit wel een procedure bij de rechtbank aan vast. Al hoeft deze procedure geen onnodige obstakels op te leveren, omdat als de nalatenschap toch positief blijkt te zijn voor deze procedure ontheffing kan worden aangevraagd." De broer en zus zijn blij dat ze op tijd bij de notaris zijn langs gegaan en volgen zijn advies op om de nalatenschap van hun vader beneficiair te aanvaarden.

Ook in deze periode denken wij in persoonlijke oplossingen met u mee. Wij zijn gewoon bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op doordeweekse dagen via 0252 – 414 008 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2020-06-18 04:34:40", "image": "/media/k2/items/cache/ad8efcd5c11683a2e1952fa369ef0248_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.