Datum: 02-10-2023 - 08:59

Column Notaris Timmers: Zekerheid in turbulente tijden: het levenstestament.

Nederland is net als de rest van de wereld in de ban van het coronavirus. Ontwikkelingen en maatregelen volgen elkaar in een hoog tempo op. Niemand weet waar we op dit moment precies van op aan kunnen. Van de één op de andere dag is anderhalve meter afstand houden de nieuwe norm...

Kussen en handen schudden is er helaas niet meer bij. De anderhalve meter-samenleving is voor ons allen iets onwerkelijks, maar hopelijk op lange termijn het beste in deze bijzondere tijd. Laten we hopen dat het z'n vruchten afwerpt.

Regeren is vooruitzien Wat als je onverhoopt opgenomen moet worden op de IC of je moet in quarantaine. Het overkomt mensen van alle leeftijden. Het regelen van je eigen zaken is dan niet meer mogelijk. Wie kan dit dan van je overnemen? Niet alleen nu, maar ook straks? Een levenstestament beweegt met de tijd (en dus regelgeving) mee. Het is wel belangrijk om dit tijdig vast te leggen.

Levenstestament is een notariële volmacht In het levenstestament geef je een uitgebreide volmacht aan je partner en/of je kinderen. Let op: je echtgenoot of levenspartner kan niet zomaar uit jouw naam handelingen verrichten. Daar is een levenstestament voor nodig. Als je geen partner en kinderen hebt of er een andere reden is waarom het beter is een andere persoon de volmacht te geven, kun je ook een ander familielid of goede vriend(in) de volmacht geven. De belangrijkste vraag in dit kader is en blijft de vertrouwensvraag. Wie vertrouw je voldoende om een algemene volmacht te geven?

Wilsbekwaamheid Een levenstestament mag alleen opgesteld worden als de opsteller wilsbekwaam is ls hierover twijfel is, moet er een arts aan te pas komen die de wilsbekwaamheid vaststelt. Dit mag niet de huisarts zijn. Dit onderzoek wordt gedaan door een VIA-arts (zie www.vianieuws.nl). Als uit het onderzoek blijkt dat de persoon wilsbekwaam is, kan het levenstestament worden opgesteld. Als blijkt dat de persoon wilsonbekwaam is, is bewindvoering een oplossing. Bij bewindvoering heeft de kantonrechter een controlerende taak. Dit zorgt in de praktijk echter regelmatig voor beperkingen. Bij een levenstestament heb je deze beperkingen niet.

Levenstestament en testament Er wordt soms gedacht dat het één en ander goed geregeld is, als er een "normaal" testament is. Dit is niet helemaal waar. Een "normaal" testament werkt namelijk niet als je tijdens leven in een situatie komt waarin iemand anders jouw zaken moet regelen. Een levenstestament werkt tijdens leven, waar een testament enkel na overlijden werkt. Wel is het verstandig om dit (oude) testament gelijk eens onder de loep te houden om te kijken of dit nog wel actueel is en, niet geheel onbelangrijk, of dit nog steeds je huidige wensen zijn.

Ook in deze periode denken wij in persoonlijke oplossingen met u mee. Wij zijn gewoon bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op doordeweekse dagen via 0252 – 414 008 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2020-04-22 09:58:39", "image": "/media/k2/items/cache/9ef8568c49c74d1066befe87b0bf7647_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.