Datum: 23-09-2023 - 23:10

Column Alexander van der Pijl: Nog even wandelen.

Oma Leendertse was overleden en lag thuis opgebaard. Het grote ouderlijk huis stond aan een lommerrijke laan en was al jarenlang de thuisbasis van de familie. Hier werden verjaardagen en partijen gevierd. Zelfs de kleinkinderen namen regelmatig hun vriendjes mee naar oma om in de appelgaard, gelegen achter het huis, te spelen en te ravotten...

Oma lag opgebaard in de voorkamer. De kist was na het bezoek van de dag ervoor, gesloten door de kinderen en kleinkinderen. De voorkamer was eigenlijk de echte kamer van oma. Zij zat daar altijd te handwerken en breide de mooiste truien en sjaals voor haar kleinkinderen. Ook borduurde ze veel en het resultaat hiervan was door het gehele huis te bewonderen.

En daar stonden we dan, met de hele familie in de woonkamer. Het moment van het definitieve afscheid kwam naderbij. Ik keek net op mijn klokje om te kijken of we al moesten vertrekken om naar de kerk te gaan, toen ik een hoop gestommel hoorde. Dat moest uit de voorkamer of de hal komen. Ik deed de woonkamerdeur open en liep snel de hal door.

Zes kleinkinderen stonden bij de voordeur. Tussen hen in de kist met oma erin. Ik wist niet wat ik zag. De voorste wielen van het karretje onder de kist balanceerde over de hardstenen drempel, terwijl de achterste wielen nog op de deurmat stonden. Het oudste kleinkind keek achterom en riep dat zij nog even wilden wandelen met oma.

Ik riep meteen: “Wacht even!” ging terug naar de familie en nodigde hen uit. Samen liepen we vervolgens met oma naar de kerk. We lieten de rouwauto met een verbaasde chauffeur, achter bij het huis van oma. Tja, ik kon toch onmogelijk ‘nee’ zeggen, tegen het voorstel van de kleinkinderen.

Inloopspreekuur 

Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 10.00 - 11.00 uur inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart. De koffie staat klaar!

• 0252 - 413 213

Vanderputtenendunweg.nl

• Heereweg 21, 2161 AC Lisse

Alexander van der Pijl

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.