Datum: 02-10-2023 - 10:50

Column Notaris Timmers: Slim stappenplan.

Tijdens lezingen over de spaargeld BV vertelt de notaris over het stappenplan dat binnen Notariskantoor Timmers wordt gehanteerd bij het geven van advies. Rechtszaken laten zien hoe belangrijk een slim stappenplan is. Voornamelijk op het gebied van schenkingen...

en andere belastingbesparende adviezen gaat het namelijk nog wel eens fout. De teleurstelling begint vaak met de verwachting.

Stappenplan De notaris vertelt dat zij ieder advies toetsen aan de volgende stappen:

1. Is terugdraaien zonder grote kosten of belastingheffing mogelijk?

2. Blijf je zelf de baas?

3. Ontstaan er geen extra risico’s?

4. Wegen de voordelen op tegen de uitvoeringskosten?

Als iedere vraag positief beantwoord kan worden, dan heb je een goed advies. Terugdraaien moet mogelijk blijven Zo vertelt de notaris over een vader die vanaf de geboorte ieder jaar aan zijn zoon een schenking op papier deed. Na de echtscheiding stopte vader met het betalen van de rente. De teleurstelling was groot toen de rechter hem veroordeelde tot het betalen van de achterstallige rente. Ook werd hem toen duidelijk dat hij zijn leven lang rente moest betalen. Dat had eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Keerzijde schenking Eens gegeven blijft gegeven. Een schenking van een bedrag in geld voldoet vanzelfsprekend niet aan de eerste stap. De praktijk laat zien dat overwaarde die ontstaat door een schenking van de jubelton voor de eigen woning later soms wordt gebruikt voor een vakantie of een dure auto. Dat strookt veelal niet met de verwachtingen van de schenker. Blijf zelf de baas. Hoe? Geef bijvoorbeeld eerst een lening en schenk deze lening op een later moment weg. Schenken kan tot veertig jaar.

Belasting besparen met een testament Veel mensen denken dat schenken dé oplossing is om belasting te besparen, maar met een slim testament kan je vaak veel meer belasting besparen dan je op het eerste gezicht zou denken. Schenken voordat één van de twee komt te overlijden is in veel gevallen helemaal niet nodig. En het belangrijkste: een testament kun je altijd wijzigen.

Plannen box 3 De berichten over de voorgenomen wijzigingen van box 3 laten zien dat het flexibel kunnen inspelen op veranderingen belangrijk is. Is het bijvoorbeeld slim een schenking op papier over te hevelen naar de spaargeld BV? En zo ja, hoe doe je dat? Een lening aan je kinderen valt straks in het hoge tarief, waardoor je een flinke box 3 heffing moet betalen. Is een familiebank na 2022 dan nog wel lonend?

Slim: extra garantie, minder risico Wist je bijvoorbeeld dat het bankdeposito garantiestelsel ook van toepassing is op de (spaargeld) BV? En dat je bijvoorbeeld door te werken met economisch eigendom van een en/of bankrekening je dan bij één bank in totaal € 300.000,00 veilig kunt stellen?

Ingewikkeld? Wij leggen het u graag uit tijdens onze gratis lezingen. Notariskantoor Timmers houdt lezingen over de spaargeld BV. Geïnteresseerd? Meld je aan via onze website

Lezing bijwonen of wilt u uw gegevens achterlaten, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0252 – 414 008. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie zie de website van Notaris Timmers.

of 0252 – 414 008. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie zie de website van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-11-21 20:44:57", "image": "/media/k2/items/cache/c1834672b5c03bb52863bda913d188e5_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.