Datum: 24-09-2023 - 00:09

Column Alexander van der Pijl: Het ontstaan van de wilsbeschikking.

Op 25 november 1890 overleed koning Willem III en bij zijn uitvaart ging veel verkeerd. Het was een koude, gure dag en de massief eiken kist met de corpulente koning was veel te zwaar. De kist kon niet getild worden en werd daarom over de grond gesleept! Er was een enorme belangstelling voor de uitvaart; wel tienduizenden toeschouwers hadden zich verzameld....

Jammer genoeg waren er ook veel zakkenrollers aanwezig, waardoor veel mensen hun prachtige sieraden en portemonnees kwijtraakten.

De rouwstoet verliep ook al niet vlekkeloos. Doordat er te weinig koetsen waren, moesten meerdere adellijke aanwezigen bij elkaar in de koets plaatsnemen. Dit leidde bij een enkeling tot grote woede. Alsof dat allemaal niet ongemakkelijk genoeg was, weigerden de paarden ook nog eens dienst, waardoor de stoet uit formatie raakte. En toen langs de route een van de tribunes instortte, met tientallen gewonden tot gevolg, leek het drama compleet.

Vervolgens begon de bejaarde hofpredikant de uitvaartdienst veel te vroeg. Veel mensen waren hun plaats in de kerk nog aan het zoeken en dit werd als uiterst storend ervaren. Tevens leek het wel of de oude organist voor de eerste keer een orgel bespeelde. De beste man was veel te nerveus!

Omdat vrijwel alles in de soep liep tijdens de uitvaart van haar vader, besloot dochter ‘Koningin Wilhelmina’ – die in 1890 tien jaar jong was – een protocol op te stellen. Dit moest ervoor zorgen dat later haar eigen koninklijke begrafenis wél goed zou verlopen.

Koningin Wilhelmina had het goed gezien: het is verstandig om uw uitvaartwensen in kaart te brengen. Graag helpen wij u hierbij, vrijblijvend en kosteloos. Zo kunnen uw nabestaanden op een zekere dag uw uitvaart organiseren, precies zoals u het voor ogen had.

Inloopspreekuur
Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 9.00 - 10.00 uur een inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij een uitvaart. De koffie staat klaar!
• 0252 - 413 213
• Vanderputtenendunweg.nl
• Heereweg 21, 2161 AC Lisse 

Alexander van der Pijl
Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.