Datum: 05-12-2020 - 11:59

Het zekere voor het onzekere! Door notaris Timmers uit Lisse.

Chantal en Jaap weten het zeker, zij gaan opzoek naar een eengezinswoning. Over de financiering maken zij zich geen zorgen Chantal heeft € 50.000,- eigen geld en Jaap een goed inkomen. Maar omdat zij beiden ervaringen hebben dat een relatie ook op de klippen kan lopen, willen zij het zekere voor het onzekere nemen en de zaken goed vastleggen. Wat te doen?

 

Door Rob Timmers, notaris in Lisse

Het opstellen van een samenlevingscontract is onmisbaar voor stellen die ongehuwd gaan samenwonen, vooral als er samen een huis wordt gekocht. Hierin kun je allerlei praktische zaken regelen. Zo wordt vastgelegd hoe je omgaat met de rekeningen die betaald moeten worden of van wie de dure televisie en/of machbook is.

Maar een samenlevingscontract doet meer! Het zorgt ook voor financiële en juridische zekerheid als een van de twee partners overlijdt of bij uit elkaar gaan.

Overwaarde of spaargeld

Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de een meer betaalt dan de ander. Als je als stel uit elkaar gaat, is het wel zo eerlijk dat je iets terugziet van wat je meer hebt ingebracht. Leg daarom goed vast wie wat betaalt, hoeveel spaargeld erin wordt gestoken en met hoeveel “winst” je bijvoorbeeld je oude woning hebt verkocht. De notaris kan hierbij adviseren en dit in het samenlevingscontract opnemen.

Overlijden
Stel dat een van de twee overlijdt en je hebt geen kinderen of testament, dan gaat het aandeel in de gezamenlijke woning en de inboedel van de overledene naar zijn/haar familie. Zo kan het dan gebeuren dat je schoonouders mede-eigenaar van je huis worden. Praktisch? Niet echt! Een samenlevingscontract kan ook dit voorkomen. Er kan geregeld worden dat de overgebleven partner dan het aandeel krijgt van de overledene en voortaan de enige eigenaar van het huis (met hypotheekschuld) en de inboedel is; het zogenaamde verblijvensbeding.

Geen erfbelasting
Wanneer een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst is opgenomen, hoeft de overgebleven partner meestal geen erfbelasting over de waarde van de woning en de inboedel te betalen. Met een samenlevingscontract heeft de overgebleven partner namelijk recht op de hoge vrijstelling van € 643.194,- (tarief 2018) in het geval de overleden partner spaargeld, banktegoeden en/of andere bezittingen aan hem/haar nalaat. Dit kan duizenden euro’s erfbelasting schelen. Op tijd naar de notaris zorgt dus niet alleen voor financiële en juridische zekerheid, maar scheelt ook nog eens een hoop geld.

Partneralimentatie
Voor geregistreerde partners en gehuwden geldt een wettelijke alimentatieregeling. Maar na beëindiging van een samenlevingscontract, daarentegen, hoef je je partner (of je partner jou) geen alimentatie te betalen, tenzij je daarover afspraken hebt vastgelegd. Je wilt niet na jarenlang thuis gezorgd te hebben voor de kinderen, buiten de deur staan zonder iets van financiële middelen.

Het leven kan soms anders lopen dan je voor ogen hebt, dus wees slim en maak goede afspraken.

Advies nodig? Neem gerust eens met ons contact op!

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook\notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook\notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-06-13 11:50:43", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/0b89abb7bd6e1998ff51b62142319331_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.