Datum: 05-12-2020 - 12:17

Door notaris Timmers: Met de deur in huis vallen … gaat u voor de 2% of 6%?

De overdrachtsbelasting, een belasting die altijd speelt als u bijvoorbeeld een huis, parkeerplaats, garage en/of bedrijfspand koopt. Maar het scheelt nog wel een slok op een borrel of u dan 2% of 6% belasting moet betalen!

Na een aantal prachtig gegooide strikes tijdens een potje bowlen strijken Peter en Wim voldaan neer op een in de buurt gelegen terras. Ze proosten op hun wedstrijd en de zonnige vrijdagavond, Wim neemt een slok en zegt: "Nog bijzonderheden deze week?" Peter veert op: "Nou dat kan je wel stellen… Ik heb deze week een gesprek gehad met mijn notaris over de aankoop van een nieuw beleggingspand waar ik je laatst over vertelde. Ik ben benieuwd wat het mij gaat kosten, want de overdrachtsbelasting zou nog wel eens een forse tegenvaller kunnen worden. Het is namelijk nu een kantoorpand, maar vroeger was het een mooie villa. De verkoper gaf aan dat de overdrachtsbelasting 6% zou bedragen, omdat het nu geen woning is.

Stap 1

''En nu?", vraagt Wim. "Mijn notaris legde vervolgens uit dat het de vraag is of het een woning of een bedrijfspand is", vertelt Peter. "Voor de beoordeling welk tarief van toepassing is, is blijkbaar een soort stappenplan ontwikkeld. Hij vertelde dat bij de eerste stap gekeken moet worden naar het doel waarvoor het oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd. Dat is voor mij dus positief."

Stap 2

"Maar stap 2 kan, volgens mijn notaris, nog wel roet in het eten gooien. Als het pand niet eenvoudig weer voor bewoning geschikt kan worden gemaakt, dus van kantoorpand naar huis, dan is het pand van kleur verschoten en dus een niet-woning. Dat scheelt dus 4% en dat is veel geld", zegt Peter zuchtend.

Stap 3

De derde stap, vertelt Peter, houdt in dat ook gekeken moet worden naar de eisen of beperkingen die voor het (gebruik van het) bouwwerk voortvloeien uit publiekrechtelijke voorschriften, hierbij moet je volgens de notaris dan denken aan een afgegeven omgevingsvergunning. Voordelig is dan als de omgevingsvergunning zegt: alleen bestemd voor bewoning.

Stap 4

Tot nu toe vielen de stappen positief voor mij uit. De laatste stap is of het pand niet voorkomt op de door de wetgever gegeven lijst van objecten die niet als woning zijn aan te merken, zoals een bedrijfsgebouw, een afzonderlijke garagebox, een hotel of pension of grond bestemd voor woningbouw", zegt Peter. "Dat is bij mij gelukkig niet aan de orde."

Begeleiding

"Dankzij de notaris weet ik nu zeker dat ik maar 2% overdrachtsbelasting hoef te betalen, maar ingewikkeld is het allemaal wel", concludeert Peter. "Verstandig dat je je goed hebt laten begeleiden door je notaris, hij heeft vast vaker met deze kwesties te maken", zegt Wim.

Heeft u vragen over de aankoop van een huis/pand dan wel over de overdrachtsbelasting? Wij helpen u graag!

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook/notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of Facebook/notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-05-17 20:15:53", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/4c7c7d7f986cd04489cf450bd763fbd4_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.