Datum: 05-12-2020 - 13:23

Door Notaris Timmers: Huwelijkse voorwaarden … een must voor de ondernemer!

De gemiddelde Nederlander wist niet beter dan dat er een algehele gemeenschap van goederen ontstaat als je trouwt. Omdat de politiek vond dat deze regeling niet meer aansluit bij de moderne samenleving, is dit voor nieuwe huwelijken vanaf 1 januari 2018 veranderd. Hoe nu verder en wat te doen als ondernemer?

Ja, ik wil!

Kyara en Jeroen zijn na geruime tijd ongehuwd samengewoond te hebben toe aan de volgende stap in hun leven: een huwelijk. Zij hebben lucht gekregen van de wetswijziging. Mede gezien de onderneming van Jeroen vinden zij het belangrijk om realistisch naar de toekomst te kijken. Want waar het nu rozengeur en maneschijn is, horen zij genoeg verhalen over een (v)echtscheiding en de problemen daarbij.

De beperkte gemeenschap van goederen

Zij besluiten een afspraak te maken met de notaris. De notaris vertelt allereerst in het kort dat de beperkte gemeenschap van goederen inhoudt dat alles wat je voor het huwelijk had van jezelf blijft. Ingeval van een gezamenlijk aangekocht huis geldt dat dit valt in de huwelijksgemeenschap. Alles wat wordt verkregen tijdens het huwelijk, wordt gemeenschappelijk. Dat lijkt mooi, maar kan een hoop vragen oproepen.

De onderneming

De notaris geeft aan dat huwelijkse voorwaarden voor ondernemers (nog steeds) een must zijn. Als je geld uit je zaak naar je privérekening overmaakt, omdat je daar bijvoorbeeld net iets meer rente op krijgt, valt dit geld in de gemeenschap.

Wat als je niets doet?

Jeroen stelt in dit kader een terechte vraag: er is nooit tussen ons gedoe geweest over mijn onderneming, wat gebeurt er als ik niets regel? De notaris vertelt als volgt: "als je niets regelt dan moet je als ondernemer een redelijke vergoeding betalen voor kennis, vaardigheden en arbeid aan de huwelijksgemeenschap. De gereserveerde winsten zullen al snel aan de beperkte gemeenschap vergoed moeten worden. Het is onduidelijk hoe deze bepaling in de praktijk gaat werken. Hierover worden veel problemen verwacht."

Bedrijfsauto van jou, bedrijfsauto van mij

Ook komen andere vragen aanbod, onder andere de vraag wat er gebeurt als er vanuit de privéspaarrekening wordt (mee)betaalt aan de nieuwe bedrijfsauto? De notaris legt uit dat het niet mogelijk is om iets gedeeltelijk aan het privévermogen en voor het andere deel aan de gemeenschap toe te rekenen. Het is privévermogen als het voor meer dan de helft met privégeld is betaald. Is daarvan geen sprake, dan krijg je in jouw privéhoedanigheid een vordering op de gemeenschap die overeenkomt met het bedrag dat je vanuit privé hebt betaald. Dit kan tot gevolg hebben dat de tijdens huwelijk verkregen bedrijfsgoederen in de gemeenschap vallen. Dat is niet handig ingeval van een scheiding of een faillissement!

Kyara en Jeroen weten na dit gesprek in ieder geval zeker: er worden huwelijkse voorwaarden opgesteld.

Wenst u een verblijvend adviesgesprek voor uw persoonlijke situatie? Wij maken graag met u een afspraak.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-05-04 09:24:34", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/25da531a91b46baea24b2650a3837d52_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.