Datum: 02-12-2020 - 11:02

Het is nooit te laat om belasting te besparen!

Jarenlang heeft Ellis hard gewerkt voor een mooi huis, kleine hypotheek, een inkomen waarmee zij iets kan sparen, waardoor ze al een aardige spaarrekening heeft opgebouwd. Ze is alleenstaand en heeft ook geen kinderen. Is Ellis eenzaam? Allesbehalve dat, ze heeft een goede band met haar broers en zussen, leuke neefjes en nichtjes en een grote vriendengroep.

Zij is de laatste tijd alleen steeds meer afhankelijk van zorg, wat haar doet nadenken over wat er gebeurd na haar overlijden.

 

De onduidelijkheid groeit. Als Ellis op internet kijkt, wordt er veelal gesproken over een echtpaar met kinderen. Haar situatie wordt minimaal besproken. Ze besluit de notaris te bellen voor meer duidelijkheid. Ze heeft immers nog nooit eerder over een testament nagedacht.

Wie zijn erfgenaam?

De notaris vertelt als volgt: "Op het moment dat u niets heeft geregeld, bepaalt de wet hoe uw vermogen vererft. Onder vermogen vallen al uw bezittingen (onder andere: uw huis en geld) en schulden (onder andere: de hypotheek). De wet benoemt als eerste de huwelijks- of geregistreerd partner en de kinderen tot erfgenamen, ook wel de eerste groep. Zijn deze er niet dan zijn de ouders en broers en zussen erfgenaam en bij hun vooroverlijden hun kinderen. Ontbreken ook deze personen dan moet gekeken worden naar de grootouders. Het advies van de notaris is: wees dit voor en regel zelf wie je erfgenamen zijn!

Belastingtarieven

Ellis vraagt nieuwsgierig: “Hoeveel belasting betalen mijn erfgenamen en kan er belasting bespaard worden?” De notaris vertelt dat bij de eerste groep tot een bedrag van € 120.000,00 10% belasting betaald moet worden en over het meerdere 20%. Alle andere personen betalen 20% meer, die beginnen dus met 30%.

De vrijstelling

Geldt een ander tarief als ik een testament opstel, vraagt Ellis. Nee, zegt de notaris, maar we kunnen in het testament wel slim gebruik maken van de vrijstellingen. Een vrijstelling houdt in dat over een bepaald bedrag geen belasting betaald hoeft te worden.

Direct € 4.410 besparen

De notaris vervolgt zijn verhaal opnieuw en vertelt dat door in het testament de vrijstelling te gebruiken van de neefjes en nichtjes, per neefje/nichtje direct € 630 aan belasting wordt bespaard. De vrijstelling bedraagt € 2.100 en daarover hoeft nu geen 30% belasting betaald te worden. Ellis heeft 5 neefjes en 2 nichtjes, dit betekent een belastingvoordeel van € 4.410.

Slimme bepalingen

Ellis kan ook veel geld besparen door haar vermogen te verdelen over haar broers en zussen en hun kinderen, waarbij haar broers en zussen de baas blijven en over haar vermogen kunnen beschikken. Dit bespaart niet alleen erfbelasting bij haar overlijden, maar ook bij het overlijden van haar broers en zussen. Daar heeft Ellis wel oren naar en ze vraagt de notaris om dit uit te werken zodat zij dat met haar broers en zussen kan bespreken.

* Bedragen zijn afgerond.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-05-04 09:21:04", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/a135ccd0e8fef992fb706afa52252717_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.