Datum: 02-12-2020 - 10:11

Door notaris Timmers: Laat je uitvaart een mooie herinnering zijn …

Cheyenne vroeg zich onlangs af: wat moet ik doen om te zorgen dat mijn uitvaart uitgevoerd wordt zoals ik dat wil. Zij heeft de nodige specifieke wensen, maar hier nooit verdere invulling aan gegeven. Cheyenne hoorde laatst tijdens een etentje met haar vriendinnen dat de rechter er bij een overlijden aan te pas heeft moeten komen om te bepalen wie opdraait voor de kosten van de uitvaart...

Het klonk haar maar ongeloofwaardig in de oren; kinderen die weigerden om opdracht te geven voor de begrafenis van hun vader? En als er al zoveel ruzie kan ontstaan over de kosten, hoe zit het dan met het uitvoeren van de begrafenis zelf.

Specifieke wensen

Omdat Cheyenne specifieke wensen heeft voor haar uitvaart en absoluut niet wil dat er discussie bestaat over de uitvoering van haar wensen of over de betaling van de kosten, besluit ze een afspraak te maken met haar notaris.

De notaris vertelt dat de opdrachtgever van de uitvaart de uitvaartkosten dient te voldoen. Een uitvaartondernemer zal alleen maar de uitvaart willen verzorgen als daar iemand de opdracht voor tekent en dus de nota betaalt. Op grond van de wet kan de opdrachtgever deze kosten vervolgens weer verhalen op de nalatenschap. Maar als de kinderen/erfgenamen niet weten of de nalatenschap genoeg geld heeft, dan wordt het lastiger. En zie dan maar eens iemand te vinden die de opdracht wil geven om jouw specifieke wensen uit te voeren.

De burgemeester

Een logische vervolgvraag die Cheyenne stelt is: "maar wie geeft opdracht als er niemand in mijn omgeving opdracht geeft of wil geven?" De notaris antwoordt hierop: "de burgemeester is dan de persoon die opdracht geeft om de uitvaart in gang te zetten. Dit wordt dan een hele eenvoudige en zo goedkoop mogelijke begrafenis.

Niet genoeg geld …

Als er niet genoeg geld is, dan zijn eerst de erfgenamen die zuiver aanvaard hebben degenen die in privé aansprakelijk zijn. In de situatie dat niemand iets met de nalatenschap van doen wil hebben, dan zijn, zo vertelt de notaris, de personen die op grond van de wet verplicht waren tot "onderhoud van de overledene" alsnog gehouden deze te betalen. De wet bepaalt dat waar ouders verplicht zijn hun kinderen te verzorgen, kinderen ook verplicht zijn hun ouders te verzorgen, óók in geval van overlijden.

Uitvaartonderneming

Daarnaast geeft de notaris Cheyenne als tip mee: leg uw wensen ook vast bij een uitvaartonderneming. Zij kunnen ook met u nadenken over het reserveren van geld om aan deze wensen te kunnen voldoen. Voorts adviseert de notaris om een (uitvaart-)executeur te benoemen die belast wordt met het uitvoeren van je uitvaartwensen.

Oplossing

De oplossing? Leg samen met ons in een testament vast wie u als (uitvaart-)executeur wilt aanwijzen en bij wie de uitvaart verder vorm is gegeven. U helpt uzelf én beschermt uw erfgenamen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-02-23 10:36:16", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/5cd3c3b4be76a74bafd789129eef93a7_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.