Datum: 02-12-2020 - 10:00

Column verzorgt door notaris Timmers: HET GEHEIME DAGBOEK VAN HENDRIK GROEN

In de veel bekeken serie het "Geheime dagboek van Hendrik" wordt pijnlijk duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn als een euthanasieverklaring niet gevonden kan worden. Eefje kan na een beroerte niet meer praten. De mogelijkheden van Hendrik zijn beperkt omdat zijn relatie met Eefje geen enkele status heeft. Gelukkig heeft hij een goede verhouding met de dochter van Eefje.

Hendrik ondervond in levende lijve hoe het is om met de rug tegen de muur te staan wanneer je iemands belangen graag wilt behartigen. Deze belangenbehartiging kan zowel op financieel en zakelijk gebied als op medisch gebied plaatsvinden.

Waar de wil is, maar de weg ontbreekt ..

Hendrik als zorgzame oude man helpt zijn medemens graag en staat met raad en daad klaar voor anderen: hij helpt zijn vriend Evert, die lichamelijk beperkt is, met het een en ander, hij staat klaar voor een dementerende vriendin, die haar bananen eens onder de kerstboom had gelegd waardoor een heuse vliegenplaag was ontstaan en hij wil graag zijn vriendin Eefje helpen op het moment dat zij in coma raakt.

Iedere instelling/organisatie zit aan regels gebonden en heeft te maken met de bescherming van privacygevoelige gegevens. Hendrik zal dus geen inlichtingen of informatie van instanties krijgen. De wil van Hendrik is er, maar de bevoegdheid om te kunnen handelen ontbreekt.

Of Hendrik heeft nagedacht over zijn eigen situatie is ook niet duidelijk. Onze inschatting is dat dit niet het geval is geweest. De vraag die dan opkomt is: wie helpt Hendrik? En wat zou Hendrik moeten doen?

De oplossing

De oplossing hiervoor is het opstellen van een levenstestament bij de notaris. In een levenstestament wijs je een of meer personen aan die je belangen behartigen. Deze personen kunnen dan namens jou handelen op het moment dat je het niet meer zelf kunt. Tevens wordt een levenstestament geregistreerd bij het Centraal Levenstestamentenregister. Iedere notaris kan dit raadplegen. Het kan daardoor nooit zoekraken, zoals dat bij Eefje gebeurde.

Ook kan in een levenstestament geregeld worden dat een goede vriend of vriendin (mede) namens jou het woord kan doen bij de dokter. Bij Hendrik was de redding dat hij goed met de dochter van Eefje overweg kon. Maar wat nu als de kinderen: in het buitenland zitten, zelf niet in staat zijn om jouw belangen te behartigen, niet op één lijn zitten, enz.

 

Wat kun je regelen?

Wie je (financiële) zaken beheert, wie je woning kan verkopen, wie belastingtechnisch gunstig schenkingen kan doen. Ook kun je medische zaken regelen, bijvoorbeeld een euthanasieverklaring of de opheffing van de geheimhoudingsplicht om bijvoorbeeld een second opinion te kunnen aanvragen.

Ouder worden heb je dan misschien niet zelf in de hand, het voorkomen van toekomstige problemen wel!

Let op: een levenstestament werkt tijdens leven, uw testament werkt na uw overlijden. Het levenstestament en testament zijn niet hetzelfde. Het zijn afzonderlijke documenten.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2018-01-27 20:53:51", "image": "https://images.blikopnoordwijk.nl/media/k2/items/cache/b830f1709425fa22413d9b3b06f87b16_L.jpg" }

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.